La Xina té un nou repte al davant. Xangai és una de les ciutats més rellevants del país, amb uns 25 milions d'habitants i una aportació del 3,8% al PIB nacional. Ara viu el seu pitjor rebrot de covid-19 des de l'inici de la pandèmia, que planteja un important embolic: frenar la covid sense aturar l'economia. L'urbs ha quedat confinada aquest dilluns, mentre les autoritats locals intenten contenir l'impacte econòmic. Diumenge es va anunciar una quarantena que s'allargarà fins al 5 d'abril i que es desenvoluparà de manera escalonada: des d'aquest dilluns fins a la matinada del dia 1 es tancaran les àrees de l'est del riu Huangpu, mentre que les zones de l'oest s'aïllaran entre els dies 1 i 5 d'abril.

A Xangai s'han dictat mesures dures de confinament, però amb una duració menor a l'esperada i amb una focalització geogràfica més precisa. La decisió respon principalment a la voluntat d'evitar un gran impacte econòmic, ja que es preveu que els rebrots afectin el creixement esperat per al PIB xinès en el primer quart de l'any (que també es pot veure ressentit per la guerra entre Rússia i Ucraïna). De fet, hi ha qui subratlla la manca de mà d'obra en algunes zones per mor dels confinaments i del fet que unes 400.000 persones estan confinades arreu del país.

Mesures per protegir l'economia

Per la seva banda, la Borsa de Xangai ja ha patit els efectes del rebrot: el seu índex de referència ha perdut un 8,2% en aquest mes de març. Tanmateix, la importància econòmica de la ciutat té a veure amb factors més enllà de la seva condició de focus financer: resulta que el port de Xangai és el més actiu del món en qüestions de volum, motiu pel qual hi ha por per possibles embussos logístics. En aquest sentit, la premsa metropolitana ha assegurat que la infraestructura continua oferint els seus serveis durant les 24 hores del dia i que manté la seva capacitat habitual.

Davant d'aquesta situació, les autoritats de Xangai han anunciat un paquet de mesures orientades a la protecció de l'economia. La bateria d'iniciatives inclou subsidis pels voluntaris o personal mèdic, així com reduccions d'impostos per a les empreses (especialment, pimes). El diari local Shanghai Daily afegeix que supermercats i plataformes en línia de repartiment a domicili treballen "a tota màquina" per garantir el subministrament en les àrees confinades, augmentant en alguns casos fins en un 50% les comandes de verdures, carn i ous. El govern municipal tindrà un ull sobre aquestes empreses, després d'haver anunciat aquest dilluns que els negocis on es detectin irregularitats en els preus s'enfrontaran a una multa de fins a tres milions de yuans (430.000 euros) o la retirada de la seva llicència. L'objectiu d'aquesta mà dura és evitar una escalada dels preus durant els confinaments, en especial en aquells productes bàsics o relatius a la prevenció de contagis com mascaretes o desinfectants.