L'enfrontament que mantenen l'Ajuntament de Madrid i Hisenda per un suposat incompliment de les despeses ha arribat a un punt límit. Montoro ha decidit intervenir els comptes de l'Ajuntament i ho ha comunicat al govern municipal tot explicant que s'exercirà un control sobre els comptes de manera setmanal.

La decisió de Montoro sona familiar: s'assembla a la intervenció dels comptes que va realitzar a la Generalitat el setembre en un intent fallit d'aturar la celebració del referèndum de l'1-O. Aleshores, l'Estat va prendre el control sobre els comptes del Govern. En el cas de l'Ajuntament de Madrid, la resposta ha estat semblant: s'ha utilitzat els articles 25 i 26 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, la qual fixa els límits de despesa per les administracions locals.

Segons Montoro, la proposta de Pla d'Estabilitat Financera de Carmena supera en 238 i 243 milions d'euros en els exercicis del 2017 i 2018, una situació que ha permès la intervenció del govern central dels comptes.

De Guindos defensa la decisió

Davant la decisió, el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assegurat que el Ministeri d'Hisenda té "totes les raons del món" per haver decidit tutelar setmanalment les operacions financeres de l'ajuntament de Madrid.

"Estic convençut que el Ministeri d'Hisenda té totes les raons del món per haver pres aquesta decisió", ha afirmat en una roda de premsa a Brussel·les en el marc de la reunió de ministres d'Economia i Finances de la UE.

El titular d'Economia ha recordat a més que "hi ha hagut bastants avisos per part d'Hisenda" amb anterioritat, tot i que ha negat que aquesta decisió estigui vinculada amb la sortida d'Espanya del procediment de dèficit excessiu, que s'ha de produir una vegada que en el 2018 el dèficit públic se situï per sota del 3%.