L'any 2020 va estar marcat gairebé exclusivament per la pandèmia i el seu impacte en la població. La covid-19 va obrir una profunda crisi a l'Estat espanyol, pujada de l'atur, més persones en risc de pobresa i els hospitals col·lapsats. Davant de la inesperada crisi moltes comunitats autònomes van optar per invertir en polítiques socials per protegir la població, però Madrid no. 

Segons un informe del qual es fa ressò El Independiente, Madrid va ser la regió que menys va invertir en Sanitat, Educació i Serveis Socials. Concretament, va gastar 2.204 euros per habitat durant el 2020, 1.300 euros per habitant menys que la comunitat que més inverteix en polítiques socials: Navarra. 

Madrid no només és la comunitat que menys gasta en serveis socials per als seus habitants, també és la que menys va augmentar la seva inversió en polítiques socials en plena crisi del coronavirus. En serveis socials noves va invertir un 0,99% més del pressupostat i les inversions en educació van créixer un 2,25%. Per si això no fos poc, l'any més dur de la pandèmia la Comunitat de Madrid va disminuir la seva despesa en Salut un 0,7%

En contraposició, Catalunya va augmentar un 10,25% la seva despesa en Sanitat en 2020, un 17,7% la seva despesa en educació i un 14,93% la seva despesa en Serveis Socials. Sent el govern català el que més va augmentar la seva inversió en aquests aspectes en plena pandèmia. És especialment destacable, tenint en compte que, amb notables diferències, tant Madrid com Catalunya comparteixen un context similar segons l’informe: cap dels dos ha recuperat els nivells d'inversió en serveis socials des del 2008.

Poca inversió, poques mesures 

Tot i ser la comunitat que menys ha invertit per pal·liar les seqüeles de la pandèmia sobre la seva població ha estat de les que més han volgut donar lliçons en la gestió de la crisi de la covid. Sense anar més lluny, el passat dimecres la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que dilluns que ve, 4 d'octubre, es trauran totes les restriccions d'aforament a la regió per estar "pràcticament a un pas de seguir com abans de la pandèmia".

Ayuso ha fet aquest anunci des de Nova York on es troba de viatge institucional. "A partir d'aquest dilluns traurem totes les restriccions d'aforament i pràcticament estem a un pas de seguir com abans de la pandèmia, en una comunitat que ha conjugat la vida i la salut amb l'economia", ha assegurat la presidenta de Madrid. 

 

Imatge principal: Isabel Díaz Ayuso en la seva visita als Estats Units / Europa Press