El president francès, Emmanuel Macron, ha saludat una representació dels Mossos d'Esquadra al Pertús (Rosselló), coincidint amb la seva estada a la Catalunya Nord per anunciar un reforçament dels efectius policials a la frontera amb l'objectiu de prevenir atemptats gihadistes.

Macron ha aprofitat també per visitar el Centre de Cooperació Policial i Duanera (CCPD), en el qual participen les policies estatals i els Mossos, i ha aprofitat per saludar per primer cop la policia catalana.

Des d'aquest centre es coordina la política de fronteres, i els Mossos hi són presents perquè la policia catalana gestiona la seguretat ciutadana a Catalunya.

Macron ha anunciat aquest dijous que es duplicaran els efectius que el seu país utilitza per als controls fronterers, fins a 4.800 persones, i que al desembre demanarà als altres líders de la UE una reforma en profunditat del Tractat de Schengen sobre les fronteres exteriors.

Macron ha dit que l'objectiu és "lluitar contra la immigració clandestina" i impedir que aquests fluxos siguin utilitzats pels terroristes. En una declaració davant de la premsa, ha explicat que vol que amb la reforma "en profunditat" de Schengen la Unió Europea (UE) es doti d'"una veritable policia" per controlar les seves fronteres exteriors i que la presa de decisions es faci "de forma molt més integrada".

Macron ha precisat a la frontera que farà propostes al Consell Europeu de desembre per repensar l'organització de Schengen, i intensificar la protecció comuna "amb una veritable policia de seguretat de les fronteres exteriors" i donar més competències a les reunions de ministres d'Interior dels països membres per a així aconseguir una eficàcia més gran.

"El que vull -ha subratllat- és que refundem aquest espai (Schengen) perquè sigui més coherent" i perquè el pes del control de les fronteres exteriors no recaigui únicament en els països que les tenen.

El cap de l'Estat francès ha explicat que França ha demanat a la Comissió Europea que es prolongui l'autorització per realitzar controls fronterers a l'interior d'Europa, com ve fent des dels atemptats terroristes de novembre de 2015.

De fet, aquest reforç es produeix enmig de la polèmica que s'ha generat a França després de l'últim atemptat de Niça contra una església, ja que el seu autor, Brahim Issaoui, és un jove tunisià de 21 anys que va entrar a Europa de forma clandestina a finals de setembre des del seu país per l'illa italiana de Lampedusa.