El president francès, Emmanuel Macron, es traslladarà a Londres dijous vinent, per celebrar un acte antifeixista. Serà la commemoració dels 80 anys del discurs que va pronunciar el general De Gaulle el 18 de juny del 1940 cridant a la mobilització contra els nazis i el règim de Vichy. A l'acte hi assistirà el príncep Carles d'Anglaterra, que acollirà el mandatari francès.

El discurs de De Gaulle va significar la creació de la denominada França Lliure, després que els nazis havien ocupat París quatre dies abans, el 14. El general es va traslladar a Londres i es va entrevistar amb el primer ministre, Winston Churchill, que el va autoritzar a utilitzar la BBC perquè podés llançar el seu missatge. El contingut del discurs va ser pactat amb el govern britànic.

A les 10 de la nit del 18 de juny, De Gaulle pronunciava les seves famoses paraules: "Passi el que passi, la flama de la resistència francesa no s'ha d'apagar i no s'apagarà".

 A França, de Gaulle va ser condemnat dues vegades in absentia, a 4 anys de presó i a la pèrdua de la nacionalitat francesa. Però el 1943 va iniciar l'ofensiva final des d'Algèria, a la qual dècades després hauria de reconèixer la independència, i un any més tard entrava triomfant a París. La fotografia mostra la passejada pels Camps Elisis.

General De Gaulle París 1944 Viquipèdia