El president francès Emmanuel Macron ha subratllat aquest dimarts que ni França ni la Unió Europea (UE) han de mediar en el conflicte català i ha subratllat que es tracta d'un assumpte intern d'Espanya.

Macron ha realitzat aquestes declaracions en intervenir en un col·loqui organitzat per l'Institut Franco-Alemany de la Universitat de Frankfurt (oest d'Alemanya), en el qual ha subratllat també que la Generalitat no s'ha atingut a la llei.

Un “assumpte intern”

El president de França ha insistit, en ser preguntat per la petició del Govern català d'una mediació, que la qüestió és un "assumpte intern" d'Espanya i que altres països no han de ficar-s'hi. "Jo no soc mediador, aquest no és el meu paper. Tampoc el d'Europa", ha afirmat el president francès.

"Si intervenim, donem la raó a aquells que no respecten l'estat de dret", ha afegit per advertir també que si la UE actua, reconeixeria d'alguna manera en un pla d'igualtat al president català, Carles Puigdemont, i al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, cosa que —ha subratllat— no és conforme amb les institucions.

Macron ha recordat que el soci "legitimat" dins del Consell Europeu és Espanya i ha subratllat que els espanyols van elegir democràticament al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i no a polítics disposats a consagrar la independència de Catalunya. Macron ha indicat també que un mediador ha d'"escoltar les dues parts, veure el que tenen a dir, cosa que ell, com a "cap d'Estat" d'un país veí, no pot fer.

El president de França, que ha qualificat els nacionalismes de "moviments arrogants", ha advertit a més que, si des de l'exterior s'atenen les demandes del Govern català, podria passar que tot seguit una altra regió en un altre país europeu reclami la independència.

Macron ha declinat comentar sobre responsabilitats respecte a com s'ha arribat a l'actual situació de fractura, encara que s'ha referit a certes "pors" per "motius econòmics".