El president francès i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, ha expressat aquest vespre en una conferència el seu compromís amb la independència del principat pirinenc, ara que s'està acabant de negociar l'acord d'associació amb la UE. “Soc aquí, en tant que copríncep, per defensar la vostra independència”, ha assegurat als andorrans que se l'escoltaven.

Macron ha insistit que "l'opció de l'obertura [cap a Europa] és la bona l'opció perquè Andorra és de manera clara profundament europea". "Em sento molt orgullós d'Andorra i de la seva història, i dels ciutadans que han construït la nació on ens trobem. No tingueu por del futur perquè sou hereus dels qui han mirat cara a cara el futur, ho aconseguireu", ha assenyalat. "Visca Andorra", ha cridat en català.

El president francès, que ha lloat la figura dels coprínceps, ha demanat també que es promocioni la llengua francesa entre els joves andorrans.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha apostat per l'obertura a la UE, però ha demanat que des de les institucions europees s'hi ajudi. "Cal, sense dubte, que Andorra trobi un encaix estable a Europa; però per això també cal que Europa sàpiga trobar un encaix per a Andorra", ha advertit.

Amb aquest acte ha finalitzat l'estada de Macron a Andorra. Durant la seva visita al principat, on ha participat a una sessió parlamentària de caire solemne a la Casa de la Vall, també ha volgut donar suport al projecte per convertir tant aquest edifici com la catedral de la Seu d'Urgell, el castell de Foix (el precedent de l'actual coprincipat francès) i d'altres elements materials que ajuden a entendre la història d'Andorra, en Patrimoni Mundial de la Unesco.

Madron Andorra @governandorra

Abans de participar a la sessió solemne a la Casa de la Vall, amb els diputats vestits de gala, el president francès ha saludat al copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. La primera visita oficial de Macron a Andorra ha començat al comú de Canillo i des d'allà s'ha desplaçat al d'Encamp i al de Sant Julià de Lòria, on també s'ha trobat amb els cònsols.

A la tarda, el president francès ha visitat les parròquies d'Ordino, la Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella.