La convocatòria anticipada d’eleccions estatals ha precipitat els esdeveniments a un ritme frenètic. L’exdirigent de Vox Macarena Olona s’ha posat les piles per registrar el seu partit 'Caminando Juntos' i ha llançat les primeres propostes d’una formació que aspira a treure representació. En una entrevista a Televisió Espanyola, Olona ha defensat un referèndum per preguntar a la societat espanyola si prefereix una monarquia o una república com a model d'Estat a Espanya: “Sabent i sent conscients que una vegada que es dona la paraula al poble i escull democràticament, avancem”.

Entre les seves propostes, l’exportaveu de l’extrema dreta al Congrés dels Diputats també ha apostat per un habitatge digne i retribucions “justes i legítimes” dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. Olona ha afirmat que ‘Caminando Juntos’ és un “moviment” que “no és de centre” perquè “excedeix les etiquetes” i és transversal, amb “una pota dreta i una esquerra”. Ha remarcat “el marcat caràcter social” de la nova formació, posant com a exemple la protecció de l’ocupació, que és “vital” per a ella, i ha apostat per reforçar “el caràcter indefinit dels contractes de treball”. “Acomiadar les persones continua sortint molt barat. És el que succeeix actualment a Espanya”, ha criticat.

Punt d’origen: Granada

En l’entrevista, Olona ha confirmat que ella serà la candidata per al 23-J a la circumscripció de Granada. Tot i així, ‘Caminando Juntos’ no tindrà llista per a totes les províncies espanyoles, sinó en aquelles on tinguin més opcions de sortir i “no posin en risc” la representació d’altres partits. El cas és que una possible irrupció d’Olona a les corts espanyoles, per petita que sigui, pot tenir un paper important després de les eleccions del 23 de juliol. En un escenari ajustat que preveuen les enquestes, Olona podria fer perdre diputats a Vox, que aspira a marcar el rumb del PP en possibles pactes postelectorals.

Després d’obtenir uns resultats discrets a les eleccions andaluses, aquesta advocada de l’Estat va abandonar les files de Vox el juliol de l’any passat deixant clara una mala relació amb la cúpula del partit. Ella sempre va descartar concórrer a les eleccions autonòmiques i locals del 28 de maig, però va deixar la porta oberta a conformar una candidatura a les estatals. “Vaig dir que no concorreria a les eleccions autonòmiques i municipals. Ningú podria atribuir-me una patacada electoral per sota del 8%. Complert”, va respondre a les xarxes socials després que Sánchez anunciés l’avançament electoral.

Macarena Olona s'ha convertit en una figura confusa i controvertida després de la seva sortida de Vox. D'ençà que va estripar el carnet del partit, ha mostrat unes idees completament oposades a les quals solia compartir com a membre del partit d'ultradreta, sortint en defensa de la ministra Yolanda Díaz i amb proclames com que la violència masclista existeix, cosa que sempre havia negat. Però, més enllà de canviar la seva opinió, Olona també va iniciar una croada en contra de la formació de Santiago Abascal, amb dures acusacions de corrupció i posicionant-se com una amenaça per a Vox. Ara, ha apostat per complir amb una de les seves advertències: tornar a la política per prendre espai al partit d'ultradreta.