Després dels excel·lents resultats del 28-M, la gran patata calenta que té Alberto Núñez Feijóo a la vista és com fer conviure l’obligació de negociar amb Vox per endur-se governs autonòmics i municipals, amb la necessitat de fer campanya per a les eleccions estatals del 23 de juliol. El líder del PP ha llençat la primera ofensiva per aconseguir governs monocolor, tal com estan plantejant els seus barons territorials: “Si ha guanyat el Partit Popular clarament, que ningú interrompi el que surt de les urnes”. D’aquesta manera ha demanat a Vox que no posi problemes per “derogar el sanchisme”. “Si Vox vol derogar el sanchisme, està en disposició de facilitar-ho”, ha assegurat en una entrevista a Telecinco. “Hem aconseguit majoria absoluta a Andalusia, Madrid i la Rioja, i hem guanyat clarament a la Comunitat Valenciana, l’Aragó i les Balears. Que ningú interrompi aquest canvi i espero que Vox no doni els seus vots a l’esquerra”. D’aquesta manera Feijóo posa pressió a Santiago Abascal perquè faciliti governs en solitari del PP.

Per descomptat, Feijóo aposta per deixar governar la llista més votada i això, inevitablement, implica que el PSOE hauria d’abstenir-se per fer prescindibles els vots de Vox. Encara que fos a canvi de perdre Extremadura, on els socialistes van guanyar les eleccions, però el PP pot articular amb Vox una majoria alternativa. Davant de la negativa del PSOE a la petició, Feijóo es veu “legitimat” per parlar amb l’extrema dreta: “Si el PSOE no vol asseure’s a parlar amb mi, jo quedo legitimat per parlar amb els altres”.

De cara al 23 de juliol, Núñez Feijóo ha tornat a carregar contra la data escollida per a les eleccions generals: “El més lògic hauria estat fer-les el mateix dia que les autonòmiques, ens hauríem estalviat molts diners”. En aquest punt ha seguit i ha considerat “inaudit” que s’obrin les urnes en unes dates en les quals algunes comunitats hi ha temperatures massa altes i que coincideix amb el pont festiu de Sant Jaume (Santiago). Això vol dir que el dimarts 25 de juliol, dos dies després de les eleccions, serà festiu a Galícia, Castella i Lleó, Euskadi i Navarra.

Vox vol tocar poder

Tal com va passar amb el govern de Castella i Lleó, Vox s’inclina per entrar als executius autonòmics i municipals després d’obtenir-hi molts bons resultats. “Els números són els números”, ha recalcat el vicepresident d’Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, aquest dijous a Televisió Espanyola. El dirigent ultra creu que hi han de ser per “controlar” i “exigir” la confiança que la ciutadania els ha dipositat. “Tenim l’experiència, per desgràcia, que quan no hem estat al govern i hem tancat pactes d’investidura o pactes anual de pressupostos amb el Partit Popular no hem tingut la capacitat d’exigir-lo” i, com a resultat, “el PP no ha fet allò que s’havia firmat als pactes”, ha recordat.