S’esvaeixen els dubtes sobre si el referèndum podria influir en les possibilitats de Barcelona d’esdevenir seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA).

Tal i com ha afirmat Georges Friden, ambaixador luxemburguès davant la Unió Europea, l’estabilitat política és un tret important al escollir seu, però segons el seu parer i el del seu govern, “la majoria d’Estats membre de la Unió Europea tenen estabilitat política”, referint-se al possible impacte del procés català en les aspiracions barcelonines, pel que ha estat preguntat.

Tot seguit, Friden ha afegit que no creu que “l’èmfasi en l’estabilitat política pugui anar en detriment del context actual (a Catalunya)”.

Luxemburg vol l’Agència Bancària

Per altra banda, el ministre d'Economia luxemburguès, Pierre Gramegna, va posar en valor precisament aquest dilluns que "Luxemburg ofereix una gran estabilitat política i econòmica" per defensar la seva candidatura per albergar l'Autoritat Bancària Europa (EBA) que haurà de relocalitzar de Londres a un altre Estat membre pel Brexit, igual que l'EMA.

La candidatura de Luxemburg també esgrimeix la seva "experiència" en acollir institucions i agències com a seu del Banc Europeu d'Inversió i el Mecanisme Europeu d'Estabilitat Financera (MEDE) i també el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el fet té "un sector financer internacional ".

"Podem garantir la continuïtat de l'activitat, que és l'argument crucial" per sobre del criteri geogràfic, ha explicat l'ambaixador luxemburguès, que també ha defensat que l'edifici "seleccionat" pel Gran Ducat "en procés de construcció" serà "adaptat "als requisits" precisos "de l'EBA i de lloguer gratuït, encara que no ha volgut confirmar si el lloguer serà gratis de forma permanent.

Bratislava, favorita per a l’EMA

"És bastant prematur dir que una o una altra és una favorita", ha assegurat el diplomàtic luxemburguès en ser preguntat si coincideix que les grans favorites són Frankfurt per acollir l'EBA i Bratislava per l'EMA.

"És una situació única, dictada per la urgència i la necessitat de mantenir-nos units sobre aquest assumpte", ha explicat l'ambaixador luxemburguès, que ha admès que l'elecció de les seus és "una qüestió potencialment molt complicada" a la llum de "les batalles èpiques "entre els Estats membre per decidir sobre les seus d'agències de la UE en el passat.

Per això, ha defensat el procediment "equilibrat" que s'ha acordat per decidir les ciutats que acolliran les dues agències que es relocalizarán des de Londres pel Brexit i ha insistit en la necessitat d'evitar un escenari en què s'arribi al 2019 "sense una decisió".