L'acord in extremis a què han arribat Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per tal d'investir el 130è president de la Generalitat, ha agafat per sorpresa les files dels partits unionistes. El Govern espanyol no ha tardat en reaccionar. En un comunicat recorda que "tots estem sotmesos a l'imperi de la llei i més encara aquells a qui se'ls encomana la representació de les institucions". Des de l'Executiu que presideix en funcions Mariano Rajoy han tornat a recordar que "no hi ha majoria parlamentària que pugui emparar o justificar actes il·legals o, menys encara, la pretensió de trencar la sobirania nacional expressada a la Constitució".

"La CUP guanya"

Des de les files del Partit Popular, el seu líder al Parlament, Xavier García Albiol, ha afirmat que "Mas mor matant i deixa en mans de la CUP el futur dels catalans". Per Albiol, l'acord d'avui "no és un acord, sinó una victòria de la CUP". "Per desgràcia, i després de molt espectacle, ha primat l'interès de CDC per seguir al poder i evitar el pànic que els feia una nova convocatòria electoral", ha reblat.

Perplexitat de Podemos

"No compartim ni entenem l'acord", han dit els del cercle lila en un comunicat. Podemos espera que "no alimenti ni afavoreixi l'immobilisme i la gran coalició PP-PSOE al Govern espanyol". Aquesta perplexitat també l'ha compartit a les xarxes socials un dels seus dirigents, Iñigo Errejón, que ha posat de manifest la "flexibilitat catalana per inventar espais on hi havia bloqueig".

"Reconduir CDC"

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha assegurat que investir Puigdemont té el "sorprenent" objectiu de “reconduir CDC al capdavant de la Generalitat”. El parlamentari de la confluència d’esquerres ha constatat que, si bé fa uns dies el seu grup celebrava “la fermesa i la lleialtat de la paraula donada en campanya electoral” de la CUP, la “giravolta” d’avui “no deixa de sorprendre’ns”, ja que entén que és “humiliant per a la mateixa CUP”.

"Subhasta presidencial"

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat avui que "la presidència de la Generalitat ha estat subhastada". Iceta creu que tot ha estat "una astúcia que busca una pròrroga errònia". Sobre la mecànica que seguiran els grups per garantir l'estabilitat parlamentària i que farà que dos diputats de la CUP s'integrin en la dinàmica de Junts pel Sí, Iceta ho ha qualificat de "frau democràtic".

La por de març

La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha assegurat avui que la raó de l'acord entre Junts pel Sí i la CUP és "la seva por a les urnes i a la democràcia". Per Arrimadas "en unes eleccions, el seu projecte cauria estrepitosament". El líder del partit, Albert Rivera, també ho ha valorat des de Twitter, en què ha titllat l'entesa de "patètica" i de "trànsfugues" els dos diputats que garantiran l'estabilitat al Govern de la Generalitat.