La secretària d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, ha manifestat en la clausura aquest divendres d'un viatge de dos dies a França, que ha constatat que la pèrdua de credibilitat de l'aparell independentista català "és bastant evident internacionalment". "Després de molts anys de desinformació hi ha molta gent que s'ha adonat de quina és la realitat, que la democràcia espanyola és impecable, una de les democràcies més fortes d'Europa. I no ho dic jo, ho diuen els rànquings internacionals", ha indicat a la premsa espanyola a la capital francesa.

Lozano s'ha pronunciat així des de l'ambaixada espanyola a París després d'haver-se reunit a la capital amb representants dels principals mitjans de comunicació francesos. La visita de la responsable d'España Global s'ha produït després que al mes de setembre un grup de 52 diputats francesos van reclamar la fi de la repressió i de les "mesures arbitràries" contra els líders independentistes catalans empresonats i a l'exili, en un pronunciament inèdit.

Lozano es va reunir dijous amb membres de l'Assemblea Nacional i del Senat francesos, a qui va explicar la visió de l'executiu espanyol sobre la situació a Catalunya "intentant desactivar les campanyes de desinformació de cert aparell independentista amb els atacs a la reputació democràtica d'Espanya".

Irene Lozano París EFE

En les vigílies de la sentència del procés, Lozano ha expressat a França el compromís de les autoritats espanyoles "amb l'estat de dret i el respecte absolut a la feina dels jutges", i ha defensat "fins a quin punt en el judici s'han respectat les garanties dels acusats". Els intents de desacreditar la democràcia espanyola, ha afegit, "han resultat erms, i això es tradueix també en força fatiga informativa per part dels periodistes i en pèrdua de credibilitat".

El viatge de la secretària de Marca España ha estat marcat a més per l'acte de comiat oficial de França de la taula en la qual el president espanyol Manuel Azaña va signar a l'exili la seva dimissió com a president de la República el 1939, i que anirà en els propers mesos a Espanya. Aquest petit escriptori es trobava a la casa de la família Griaule-Franzoni, en el poble francès de Collonges-sous-Salève, al costat de la frontera suïssa, on Azaña va viure entre el febrer i el desembre del 1939.