Des de la seva posada de llarg com a cap de l'oposició, Lorena Roldán s'ha esmerçat a calcar el to i les formes de la seva predecessora, Inés Arrimadas: crispació i gesiculació. De cara al Debat de Política General, el llistó era molt alt. L'any passat, durant la seva rèplica a Quim Torra, Arrimadas va treure i enarbolar una bandera espanyola, advertint el president que ni ell "ni el seu comando" podrien fer-la desaparèixer. La seva intervenció va ser la pitjor valorada segons pels catalans segons el CEO. Aquest dimecres, Roldán ha seguit aquella estela. De la bandera ha passat a una fotografia de l'atemptat d'ETA contra la caserna de la Guàrdia Civil a Vic. 

Ines Arrimadas CIutadans Bandera espanyola Sergi Alcazar47

Fidel als orígens del seu partit, Roldán ha emprat un to absolutament desafiant al llarg de la mitja hora que ha durat la seva intervenció. Ha començat amb els clàssics. Que Torra "no serveix ni com a president de l'escala", que es dedica a malgastar els diners dels catalans en "xiringuitos i sueldazos separatistes", que qui roba no és Espanya sinó "els Pujol", que l'independentisme es dedica a treballar per "la República imaginària" en comptes de preocupar-se de "la Catalunya real". 

Mica en mica, però, la nova cap de files de Cs al Parlament ha anat escalant la tensió, fins al punt que el president del Parlament l'ha cridat a l'ordre un parell de vegades arran de les expressions que ha fet servir. Concretament quan li ha dit al president de la Generalitat que "vostè és un perill públic", acusant-lo de ser el líder dels "comandos separatistes", en referència als CDR.

Com era de preveure, Roldán s'ha servit de les detencions de dilluns passat per vincular el moviment independentista amb el terrorisme. "Estem parlant d'explosius, de terrorisme, vostè està jugant amb foc i acabarà cremant tots els catalans", ha advertit, "faci marxa enrere i demani perdó". I és en aquest punt que ha tret la fotografia impresa de l'atemptat d'ETA a Vic, el de l'any 1991 que va deixar 10 morts. Precisament al migdia, Albert Rivera i Inés Arrimadas han anat a la capital d'Osona per anunciar que si Cs aconsegueix governar pagarà un plus salarial als agents de les forces de seguretat espanyoles destinats a Catalunya i prendran a la Generalitat les competències en seguretat

'¡Viva la Guardia Civil!"

Roldán ha explicat al president que li ensenyava la imatge "perquè la Guàrdia Civil ha estat assenyalada, ja hem vist vessada massa sang, no pot tornar a passar, perquè la tingui present cada vegada que torni a dir 'apretar'". Alhora s'ha preguntat "quin paper juga la Goma2 en la revolució pacífica, què és per fer focs artificials quan proclamin la República?". 

Amb la seva agitació, Roldán ha aconseguit arrossegar el diputat del PP, Daniel Serrano, que ha cridat "¡Viva la Guardia Civil!". Un crit que ha deixat de pedra l'hemicicle. El president Torrent li ha cridat l'atenció, "no és normal fer aquests crits al Parlament". 

La cap de l'oposició ha seguit en la seva línia, apuntant Torra. "Vostè s'ha comportat com un piròman, posin fre a aquesta bogeria, o és que hem de lamentar alguna desgràcia?".