Era la seva posada de llarg com a relleu d'Inés Arrimadas al Parlament. I Lorena Roldán ha demostrat que totes dues estan tallades exactament pel mateix patró. L'aspirant a presidir Ciutadans a Catalunya s'estrenava aquest dimecres pilotant un debat monogràfic a la cambra catalana. Una sessió preparada a mida pel seu partit, que ha forçat una sessió centrada en discutir sobre "la Catalunya real". 

Per bé que ha començat defensant que "aquí" vénen "a treballar pels problemes dels ciutadans", en comptes d'aportar idees i exposar propostes sobre les polítiques socials que asseguren que el Govern oblida "arrossegant a la deriva 7.5 milions de catalans", Roldán s'ha submergit en el mar etern de retrets a l'independentisme. Un exercici de deconstrucció sense contrapropostes constructives, si més no durant el primer torn d'intervenció, en el qual havia d'argumentar al ple el propòsit del debat plantejat per Cs. 

La nova cap de files de Cs, que llevat una sorpresa majúscula divendres serà confirmada com la guanyadora de les primàries per substituir Arrimadas, ha copiat el to, el fons i les formes de qui durant els últims dos anys ha estat la cap de l'oposició a Catalunya. Així, ha celebrat que Quim Torra, a qui ha demanat la dimissió, s'estigui afrontant ja a un procés judicial investigat per un suposat delicte de desobediència, ha acusat l'executiu de gastar-se els diners dels catalans en els seus "xiringuitos" i viatges a Waterloo i ha denunciat una campanya per "eradicar el castellà de les aules".

Espies a l'escola catalana i les ETT dels exiliats

En la bateria de retrets, els més gruixuts han tingut a veure amb la llengua. Segons la líder de Cs, "per vostès escoltar algú parlar català és antinatural". En aquest sentit ha criticat que, sota l'empara del Govern, s'han desplegat "infiltrats als col·legis per espiar els nens". La denúncia té a veure amb l'informe de Plataforma per la Llengua sobre el poc ús del català que es fa servir al pati, "s'han colat als patis per espiar nens". Ja abans, el conseller d'Educació ha explicat a Cs que Plataforma per la Llengua funciona de manera autònoma i que no hi va haver ni ordre ni autorització per part de la conselleria. 

Més enllà de l'escola, les delegacions exteriors de la Generalitat també han estat al focus de les crítiques. Com també feia Arrimadas, s'hi ha referit com a xiringuitos i ha recriminat al titular d'Exteriors, Alfred Bosch, que faci servir aquestes oficines com a "ETTs per a fugats de la justícia".

Per tot això, ha exigit a Torra que es "tregui el llaç groc com a bena, rectifiqui, demani perdó i retracti's". I l'ha avisat que si "ho tornen a fer" ho tornaran "a frenar".