Alfons López Tena, el que va ser fundador de Solidaritat Catalana per la Independència, participarà en l'Escola d'Estiu que organitza Societat Civil Catalana i que tancarà el ministre Josep Borrell. El que havia estat líder independentista figura en un col·loqui sobre "Els rostres del populisme a Europa". Entre els participants en el col·loqui també hi figura el diplomàtic Javier Rupérez (i exdirigent del PP); el líder de Ciutadans Jordi Cañas, l'exdiputada del PSC Anna Balletbó, l'exministre d'Exteriors Josep Piqué i l'ex-director general de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza.

De la Convergència autonomista a l'independentisme

López Tena (Sagunt, 1957) va estudiar Dret a València i és notari des de 1983. El 1989 va afiliar-se a Convergència Democràtica de Catalunya, on va militar del 1989 al 2010, any en què va fundar la Solidaritat Catalana per la Independència (amb Joan Laporta i Uriel Bertran). Va ser vocal del Consell General del Poder Judicial a proposta de Convergència i Unió. En l'època en què liderava Solidaritat, i era diputat al Parlament (la formació tenia 4 diputats), López Tena es caracteritzava per les seves proclames provocatives, com "Espanya ens roba". El seu partit no va obtenir cap escó a les eleccions del 2012. El 2015 va anunciar que es retirava de la política.

El gir

En els darrers temps López Tena s'ha distanciat del sobiranisme. En una entrevista a El Español, al mes d'abril, va afirmar que "Convergència i ERC han fet coses que només es va atrevir a fer Hitler". Acusa Puigdemont de "mentider i deshonest" i de "trair tothom". S'ha convertit en un col·laborador habitual de la premsa espanyola més centralista, a més de llançar els seus missatges contra els líders sobiranistes des de les xarxes socials. Acusa els dirigents independentistes de voler perpetuar-se en el poder, i al sobiranisme de ser "una secta destructiva de la personalitat". Fins i tot havia fet uns durs tuits contra Xavier Sala-i-Martin, tot comparant-lo amb Hitler, que van merèixer una resposta d'aquest.

La resposta a les xarxes

La participació de López Tena en l'acte de SCC ha despertat molta polèmica a les xarxes. Germà Bel ha carregat contra ell amb una piulada: