El polític socialista i un dels redactors del delicte de rebel·lió, Diego López Garrido, ha acceptat aquest diumenge que les penes que comporta el delicte de rebel·lió són "molt altes i desproporcionades". En una entrevista al Via Lliure de Rac1, ha relacionat el nivell d'aquestes penes al fet que aquest delicte havia estat prèviament vinculat al delicte de rebel·lió.

En aquest sentit, s'ha mostrat favorable a una reforma del delicte, ja que "no té sentit que un delicte contra l'ordre públic tingui la mateixa pena que l'homicidi". "S'ha estat conscient de la desproporció de les penes quan s'han aplicat a la realitat", ha apuntat, lamentant que ha estat "tard". Per això, ha animat a fer una reforma que baixi les penes "significativament", tot i que ha descartat una derogació completa del delicte.

En el cas que es tirés endavant la reforma, aquesta s'aplicaria retroactivament i, per tant, segons ha explicat, s'aplicaria "automàticament" en el cas dels presos polítics catalans, com es fa sempre que una reforma afecta beneficiosament als condemnats anteriorment.