El líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, ha tornat a dubtar que se celebri aquest any un referèndum sobre la independència, tal com ha promès el Govern de la Generalitat, i ha tornat a apostar per fer-ne un de "pactat amb l'Estat" a mitjà i llarg termini. A més, en declaracions a Catalunya Ràdio, Rabell també ha evitat respondre si aniria a votar si se celebrés aquest referèndum de forma unilateral. "Jo no vull pronunciar-me sobre coses que només hi ha en la imaginació periodística", ha manifestat Rabell.

El líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament ha insistit aquest divendres, també, a dir que "no tindria sentit una convocatòria unilateral" i ha dit que creu que s'ha de continuar treballant per un ampli consens per a la seva celebració. També ahir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar a Puigdemont, en una conversa radiofònica a la SER Catalunya, prioritzar "el consens" sobre el referèndum abans de fixar una data per a la seva celebració, i va advertir que posar un "calendari per damunt de les condicions" pot portar a un altre 9-N.

Aquestes declaracions de Rabell, van en consonància també amb les que dimarts passat va fer el líder d'En Comú Podem al Congrés, en què va assegurar que rebutjava una consulta unilateral com el 9-N, perquè "no aportaria res de nou", i va posar de manifest que aposta per anar a noves eleccions. Tot i això, poques hores després va matisar les seves pròpies paraules en un escrit a Facebook, en què assegurava que no renuncien a "un referèndum efectiu", i recordava que aquesta és la proposta que el seu partit ha defensat al Congrés des de les eleccions. 

Justament ahir el comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, constituït el 23 de desembre passat al Parlament i on van participar els comuns, va activar els seus treballs amb una reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. D'aquesta manera, els membres del pacte van acordar desenvolupar el pla de treball del pacte i el manifest que van rebre l'encàrrec de redactar i tornar-se a reunir la setmana que ve. L'objectiu d'aquest pacte nacional és impulsar una campanya per defensar el referèndum pactat amb l'Estat.