L'exconseller de Cultura Lluís Puig ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a "declarar nul" el judici del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 "amb el mecanisme que sigui".

"Jo he deixat de pensar en indults, amnisties i taules de negociació. Em sembla que directament hem de demanar la nul·litat judicial", ha assegurat en una conversa per Instagram amb la també extitular de Cultura Laura Borràs, cap de llista de JxCat a les eleccions previstes per al 14 de febrer.

El Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les va rebutjar dijous l'euroordre contra Puig i, per tant, la seva extradició, i l'exconseller ha valorat que aquesta decisió "aporta un gruix importantíssim" a la causa que es vol dur a Estrasburg, al Tribunal Europeu de Drets Humans.

A més, ha afirmat que el sistema judicial espanyol situa l'Estat "fora de l'estàndard democràtic europeu". "No ens expulsen a nosaltres de Catalunya, expulsen Espanya de la Unió Europea i de l'estàndard democràtic judicial", ha afegit.

Puig se suma a Puigdemont

En una línia similar es va expressar ahir el president a l'exili, Carles Puigdemont, que també es va dirigir al president espanyol per demanar-li que acatés la decisió dels tribunals europeus i rectifiqués l'estratègia de l'Estat de persecució de l'independentisme.

És el govern espanyol i el seu error de judicialitzar la política el que ha portat a la seva derrota europea”, va advertir Puigdemont a través d'un missatge de vídeo que va penjar el Consell per la República al seu compte de Twitter: "No pot continuar mirant cap a un altre costat".

El president també va recordar que la decisió dictada pel tribunal d'Apel·lacions belga contra l'extradició de Puig va ser la segona sentència ferma a Europa contra la persecució judicial dels líders independentistes, després que un jutge alemany decidís que no se'ls podia perseguir pels delictes de sedició i rebel·lió.