El conseller Lluís Puig ha fet una primera valoració de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la negativa de la justícia belga a lliurar-lo al Tribunal Suprem. I, des de l'exili, qui va ser conseller de Cultura de la Generalitat, ha assegurat que amb aquesta, tant ell com els seus companys que van marxar de Catalunya, estan "una mica més a prop de tornar a casa", tal com ha expressat en una entrevista a Catalunya Ràdio minuts després de conèixer el contingut del text. 

Carles Puigdemont i la sentència del TJUE per les euroordres, última hora | DIRECTE

Segons ha insistit, la sentència del TJUE dificulta i posa "moltes més condicions" al jutge Pablo Llarena a l'hora de valorar si vol tornar a presentar una nova euroordre en contra seva. "Ho té molt més difícil el jutge instructor si vol presentar la quarta petició d'extradició, tot i que estic segur que ho farà". En qualsevol cas, si aquesta acaba arribant, Lluís Puig considera que ara amb la nova sentència, els exiliats i les seves defenses disposen de "molts més arguments" per fer-li front. Com Jordi Turull, el conseller ha volgut destacar el concepte que ha emprat el tribunal de Luxemburg en el text de "grups objectivament identificables", remarcant que l'independentisme fa temps que diu que és "una minoria nacional". 

Tot i aquesta alegria i aquesta, segons la considera Lluís Puig, passa endavant que els acosta a casa, també ha reconegut que abans de conèixer la decisió hi havia preocupació. Per això, s'havien preparat per "assumir qualsevol resultat". Finalment, tot ha estat "molt millor del que podíem esperar"

"Avui Europa és més Europa"

En una entrevista a Rac 1, Puig s'ha expressat en la mateixa línia, assegurant ha dit que està "carregat de raons" per fer front, si cal, a una nova euroordre. "Hi ha més arguments per continuar sense retornar-me a Espanya, hi ha més causes que ha de complir la nova petició d'extradició", ha afirmat Puig. Exiliat a Bèlgica ha dit que, arribat el cas, afrontaria "amb tota l'alegria possible" una quarta petició d'entrega. "Europa avui és més Europa, té una justícia més igual per a tots els ciutadans europeus. S'haurà d'anar amb molt de compte si es volen vulnerar els drets en diferents països. Això dona energia", ha destacat Puig, que creu que la sentència fa millor la Unió Europa. 

 

L'opinió de l'advocat de Lluís Puig

Per la seva part, l'advocat de Lluís Puig, Miquel Sàmper, ha assegurat que si el jutge Llarena vol fer una nova euroordre ho haurà de fer "amb molts matisos" i d'una forma "molt més acotada". Sàmper ha remarcat que la sentència és un "pas endavant" perquè no ha seguit la línia de l'advocat general, que "preocupava" la defensa, i ha optat per especificar que es poden tombar euroordres en casos de vulneracions de drets fonamentals d'individus o de grups identificats. L'advocat ha reiterat que ara Puig "té molts més arguments" per defensar la denegació de la seva euroordre.