Òmnium Cultural s'ha sumat a les reaccions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). L'entitat ha valorat positivament el text del tribunal, ja que apunten que aquest reconeix "la persecució a l'independentisme, malgrat l'obsessió malaltissa de l'Estat espanyol per reprimir el moviment". A través de les xarxes socials, Òmnium ha considerat que es tracta d'"un pas important". 

🔴 Carles Puigdemont i la sentència del TJUE per les euroordres, última hora | DIRECTE

"Per primera vegada es reconeix que es poden denegar les ordres d'extradició si es demostra: 1) Deficiències que afectin els drets d'un grup objectivament identificable, com podria ser l'independentisme, 2) Que l'òrgan que jutjaria el cas clarament no té la competència per fer-ho", ha destacat l'entitat. Òmnium destaca que el TJUE ha creat un precedent amb els exiliats independentistes, el qual "permetrà continuar defensant-se dels abusos de l'Estat". 

L'organització ha conclòs la seva valoració donant tot el seu suport a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig. "La lluita a l'exili continua!", ha sentenciat. 

omnium fil thue 1
omnium fil thue 2

En la mateixa línia s'ha posicionat el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, a través de les seves xarxes socials. "L'independentisme és un 'grup objectivament identificable', i això, segons el TJUE, reclama protecció davant la possibilitat de vulneració de drets. No és acceptable la persecució d’un moviment", ha afirmat. Antich també ha aprofitat per expressar el seu suport a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig.

Més reaccions a la sentència del TJUE

La sentència del tribunal s'ha rebut amb gran expectació, fet que ha conduït que en pocs minuts polítics i advocats es posicionessin al respecte. Entre els primers a pronunciar-se hi ha Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, qui ha afirmat: "Som molts que formem part d’un grup objectivament identificable. Ens diem i som independentistes catalans". 

Per altra banda, l'advocat dels eurodiputats de Junts, Gonzalo Boye, ha celebrat la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les euroordres dels dirigents independentistes. "Les sentències del TJUE són per llegir-les íntegrament; avui és un gran dia". "No es pot considerar que un tribunal suprem nacional resolgui en primera i última instància un assumpte penal sense disposar d'una base legal expressa que li confereixi competència per processar tots els encausats", ha afirmat a Twitter. 

Un altre advocat que s'ha pronunciat ha estat Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, qui ha assegurat que la sentència manté les "esperances" que els tribunals d'altres països segueixin entenent el "biaix repressiu contra el moviment independentista que tenen els tribunals espanyols".