Jordi Turull ha estat un dels primers polítics a reaccionar a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la negativa de la justícia belga a lliurar Lluís Puig al Tribunal Suprem, que afecta a tot l'exili. Ho ha fet en una piulada en què ha fet referència a una de les parts més importants del text del TJUE: "Som molts que formem part d’un grup objectivament identificable. Ens diem i som independentistes catalans", ha escrit, aprofitant per enviar "tota la força i tot el suport" al conseller Lluís Puig.

🔴 Carles Puigdemont i la sentència del TJUE per les euroordres, última hora | DIRECTE

El missatge de Jordi Turull es deu al fet que el TJUE admet, tal com van defensar les defenses dels líders independentistes a la vista del passat mes d'abril, que el tribunal pugui valorar "deficiències que afectin la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones al qual pertany l'interessat".

Més tard, en unes declaracions prèvies a l'acte de presentació de la candidata de Junts a l'alcaldia de Reus, Teresa Pallarès, Turull ha assenyalat que fan una "valoració molt positiva" de la sentència del TJUE i que aquesta evidencia l'èxit de l'estratègia de la "confrontació intel·ligent". "Entenem que les euroordres entren en via morta, no serà possible allò que des de la Moncloa i el poder judicial donen per fet", ha etzibat el secretari general juntaire, que dubta de si Llarena tornarà a emetre una nova euroordre perquè "es pot trobar amb un altre fracàs".

TUIT jordi turull 31 gener 2023
Piulada de Jordi Turull.

 

A més, el text adverteix que la justícia d’un país membre no pot negar-se executar una euroordre basant-se exclusivament en el seu dret perquè això no permetria aplicar les ordres de detenció europea de manera uniforme i, per tant, aquesta negativa ha de tenir caràcter excepcional. En canvi, però, admet que si la persona buscada argumenta que s’exposa a vulneració del dret fonamental a un procés equitatiu, s’ha d’examinar si existeix aquest risc a causa a deficiències sistèmiques o generalitzades en el funcionament del sistema judicial de l’Estat membre o a deficiències que afecten la tutela judicial d’un grup objectivament identificable de persones a la qual pertany l’interessat.

Com afecta a Puigdemont i la resta de diputats? 

Cal tenir en compte que si bé la sentència es refereix als motius de Bèlgica per extradir Puig -l'única euroordre que s'ha arribat a concloure-, també afecta la de l'expresident Carles Puigdemont, pendent de resoldre el cas de la immunitat. Ara, després del pronunciament del TJUE, el proper pas de Llarena serà reactivar l'ordre de detenció europea contra Lluís Puig. Aquesta també afectarà Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, però en el seu cas encara s'hauran de resoldre altres causes judicials abans de poder-los reclamar perquè ells, a diferència de Lluís Puig, són eurodiputats.

Per la seva part, l'advocat dels eurodiputats de Junts, Gonzalo Boye, ha celebrat la decisió del TJUE sobre les euroordres dels dirigents independentistes. "Les sentències del TJUE són per llegir-les íntegrament; avui és un gran dia", ha piulat aquest dimarts, just després que la justícia europea hagi avalat el rebuig de les euroordres si es considera que hi ha "raons serioses i fundades" de vulneració de drets. L'advocat, a més, ha continuat defensant que el Suprem no té competència per processar els encausats del procés, citant una referència de la sentència publicada aquest dimarts.