L'allau de reaccions a les declaracions de l'excomissari José Villarejo no sembla tenir aturador. Entre altres veus, el cantautor Lluís Llach ha expressat aquest dimecres a Twitter les seves sospites sobre els atemptats del 17-A. En un missatge publicat aquesta tarda, Llach ha reclamat que la ciutadania catalana i les víctimes dels atacs "tenim dret a sospitar. I molt" de l'Estat espanyol i el CNI, mentre "no ens deixin saber" amb certesa la veritat del que va passar.

lluis llach TUIT 17 a

Sospites

Les recents paraules de Villarejo sobre els atacs terroristes a Barcelona i Cambrils han despertat sospita entre gran part de l'independentisme català. Més concretament, l'excomissari va assegurar ahir que els atemptats van ser fruit d'un "error greu" per part de la intel·ligència espanyola, que hauria volgut "donar un ensurt" a Catalunya enmig de l'auge del procés i davant la celebració del referèndum. En fer-se pública la compareixença de Villarejo, Lluís Llach ja va compartir la seva teoria amb els seus seguidors de Twitter ahir dimarts. Concretament, el cantautor va opinar que des del CNI "volien treure l'exèrcit al carrer amb el cinquè grau d'alarma" i impedir, amb aquesta excusa, la celebració de l'u d'octubre. Avui, Llach ha matisat el seu punt de vista, i ha opinat que els catalans "tenim dret a sospitar" del deep state espanyol, "mentre no ens deixin saber" amb seguretat els fets que envolten els atemptats. 

L'endemà que el comissari Villarejo acusés el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) de ser al darrere dels atemptats del 17 d'agost del 2017, avui ha insistit a vincular l'Estat amb el 17-A. En arribar a l'Audiència Nacional, on aquests dies declara pel cas Tàndem, Villarejo s'ha mantingut en les seves declaracions d'ahir, quan va assegurar que "el CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya", en referència al 17-A. Amb tot, ha afegit quines eren les intencions reals del CNI: "Probablement, la intenció en absolut era provar un atemptat, però si provocar una sensació de risc perquè Catalunya sentís la necessitat de la protecció de l'Estat". 

Borràs

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també ha apuntat en aquest sentit i ha acusat al govern espanyol "d'ocultar informació" sobre l'atemptat a la Rambla, el 17 d'agost de 2017, "sota la premissa del secret oficial". Borràs, a propòsit de les declaracions de l'excomissari del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo que relaciona el CNI amb l'atemptat a Barcelona, ha assegurat que és "absolutament imprescindible" saber la veritat. Borràs ha recordat que ja el 2010 va demanar al govern transparència sobre el que va passar sota el lema: Volem saber la veritat. Ara, a la llum de les greus informacions de Villarejo, ha argumentat que és urgent que no s'oculti més informació sota la premissa del secret oficial, ja que no aporta "credibilitat, al contrari, desacredita".