El cantautor Lluís Llach ha parlat sense embuts dels darrers fets protagonitzats pel govern espanyol. "Jo em vaig posar del costat del govern d'Espanya, i vam aprovar l'article 155 per defensar la sobirania nacional i la integritat territorial d'aquest país", són les paraules que va pronunciar aquest cap de setmana el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte a Sevilla i són les que han portat Llach a esclatar. "Segueixo preguntant-me qui ha dissenyat aquest desgavell estratègic tan previsible. Ahir el presidente i el seu honor refermat pel 155 i, avui, tractats de terroristes", ha indicat Llach en un missatge al seu compte de Twitter. 

Quan parla de "terrorisme", Llach fa referència a la notícia que ha esclatat aquest dilluns al matí sobre que el Ministeri de l'Interior ha admès i justificat les "infiltracions il·legals" al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a Jovent Republicà. Ho ha fet en resposta al contenciós administratiu presentat per Òmnium davant l'Audiència Nacional a finals de juliol. En un comunicat, el president de l'entitat cultural, Xavier Antich, denuncia que hi ha "una estratègia d’estat per vincular l’independentisme al terrorisme". En el document, el Ministeri de Fernando Grande-Marlaska considera "legítim, idoni i oportú" infiltrar agents en els moviments juvenils per captar informació.

TUIT Lluís Llach

El ministeri d'Interior vincula la infiltració directament amb les pràctiques habituals en la prevenció del terrorisme sobre la base de, segons el Ministeri, suposades accions i estratègies violentes de l’independentisme: "Persones que pertanyen al món associatiu independentista, englobant una àmplia gamma d’associacions, coadjuven a la consecució il·legal de la independència de Catalunya, arribant a realitzar en alguns casos accions de tipus radical-violent dins el marc de l’estratègia global secessionista". Pel que fa a les tècniques operatives utilitzades per a les infiltracions, el Ministeri menciona, entre d’altres, les previstes a l’actual Estratègia Nacional Contra el Terrorisme i l’Estratègia de Seguretat Nacional, concretament l’eix que fa referència a ‘La lluita contra el terrorisme i la radicalització violenta’. Aquest fet, juntament amb les declaracions de Sánchez, que evidencien un cop més la repressió de l'estat espanyol contra el moviment independentista, arriben justament abans dels mesos de setembre i octubre "amb el que simbolitzen" per als independentistes.

Crítiques a la taula de diàleg

D'altra banda, Llach ha aprofitat per mostrar el seu desacord, un cop més, amb la taula de diàleg entre el Govern i el govern espanyol. El cantautor no confia en aquesta negociació i ja en altres ocasions s'hi ha referit com "la taula de recuperació autonòmica". Precisament el dimarts de la setmana passada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, defensava des de París (França) que la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat ha de sortir de la taula de diàleg i la negociació amb Espanya, i no pas de cap intervenció de les institucions europees. Durant una taula rodona sobre moviments autonomistes i independentistes organitzada per la patronal francesa més important, la MEDEF, Aragonès va reivindicar el "federalisme europeu". Així mateix, va afegir que "somia" que Catalunya pugui formar part d'uns "Estats Units d'Europa", com a país membre de ple dret.