"Si no som lliures, serem ingovernables!". Aquest és el compromís del manifest Lliures o ingovernables que 36 persones han signat, amb l'objectiu de mostrar el seu suport a la CUP de cara a les properes eleccions generals. Entre els signants hi figura l'actor Sergi López, el músic Fermín Muguruza, la poeta Maria Cabrera i també històrics militants independistes com Jordi Bardina o Pep Musté.

El manifest s'integra en tres eixos: autodeterminació, garantia de drets i amnistia. Reclama que dos anys després del referèndum de l'1 d'octubre no s'ha aconseguit constituir la República i es viu una situació de bloqueig "a mig camí entre l'amenaça, la repressió i la renúncia". Apunten que per desbloquejar el conflicte cal situar per damunt de tot "l'exercici efectiu del dret a l'autodeterminació".

Però, per altra banda, Lliures o ingovernables protesta per la retallada de drets laborals i socials, que mostraria la incapacitat del règim del 78 i la necessitat d'exercir l'autodeterminació per garantir els drets socials de les classes populars dels Països Catalans.

Davant el reforçament de la política repressiva, els signants reclamen una amnistia per a tots els perseguits polítics, el retorn dels exiliats i l'arxivament de totes les denúncies contra activistes, així com la retirada de les forces de seguretat i de les forces armades espanyoles.

Per tot això, els signants donen suport a la proposta electoral de la CUP - Per la ruptura en les eleccions del 10-N.