Antoni Fernández Teixidó, un dels promotors del projecte catalanista liberal i no independentista Lliures, està "convençut" que hi haurà eleccions a Catalunya el 2017 perquè no veu viable un referèndum i considera que l'únic dubte és si seran abans o després de l'estiu, del que dependrà que el seu projecte qualli o no en un nou partit polític.

En una entrevista a Efe, Teixidó ha afirmat que la idea seria convertir Lliures en un partit polític al març del 2017, però considera que això depèn de si unes hipotètiques eleccions catalanes se celebren abans o després de l'estiu; ja que de resultar el primer seria molt difícil arribar a temps. El que en tot cas descarta és concórrer com una plataforma de sigles diverses en cas que Lliures no tingués temps de convertir-se en partit polític per optar amb garanties a unes hipotètiques eleccions catalanes durant l'any vinent.

"No hi haurà referèndum"

Fernández Teixidó descarta que hi hagi un referèndum sobre la independència el 2017 perquè, "davant del referèndum sí o sí" que propugna el govern de la Generalitat, la resposta del govern d'Espanya serà "referèndum no i no". El polític assegura no creure en fórmules electorals en forma de plataformes i advoca per un partit "nou, catalanista, liberal i humanista" que ompli un espai de centre no independentista que jutja actualment buit i que especialment arribi als més joves amb un programa i un discurs amb personalitat pròpia.

Aquest partit, sobre el cartell electoral del qual afirma que en aquest moment no és objecte de debat, només es materialitzarà si es donen les condicions possibles que li permetin optar amb garanties a uns comicis i "evitar portar el catalanisme polític a una nova derrota". Teixidó deixa portes obertes a representants d'altres partits no independentistes a participar en aquest projecte polític, però sempre que es constitueixi com un partit nou, i, per exemplificar aquesta idea, descarta fórmules que barregin sigles perquè són opcions "que ja han estat provades i sense èxit". "No té sentit una fórmula, per exemple, Lliures-Unió", ha assegurat Teixidó, que fins fa un any va militar en CDC i que va tenir en el passat responsabilitats com a conseller i com a diputat d'aquesta formació, actualment PDECat.

En aquest projecte l'acompanyen un altre exdiputat de CDC, Xavier Cima, així com l'exdiputat i dirigent de l'antic soci de CDC, UDC, Roger Montañola.

Tripartit d'esquerres

D'una altra banda, considera que en el tauler polític català el gran beneficiat d'unes eleccions catalanes el 2017 seria el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i no descarta la possibilitat que, si no hi hagués una majoria electoral independentista com a resultat, aquest es decantés per un tripartit d'esquerres. Segons la seva opinió, Junqueras podria liderar aquest tripartit juntament amb el nou partit que volen articular els comuns d'Ada Colau, sense renunciar a la independència, però, en tant que no hi hagués un 51% de majoria de vots a favor d'aquesta opció -cosa que ell veu com l'escenari més viable- prioritzant polítiques socials.

Aventura així un govern que "parlaria d'independència els diumenges i la resta de la setmana de polítiques d'esquerres" i és que Teixidó està convençut que si hi ha eleccions hi haurà al Parlament una majoria d'esquerres, mentre que no veu probable una majoria en vots independentistes. Segons el seu parer és Junqueras qui, com a part d'un govern de coalició, està en millors condicions per controlar els temps i exigir, quan les circumstàncies li siguin més favorables en funció de l'evolució del PDCat i del projecte d'esquerres dels comuns, la convocatòria d'eleccions.

En aquest escenari, Teixidó creu que bona part de les opcions del seu antic partit passarien, si es confirmés que el president Puigdemont no opta a liderar la candidatura del PDCat, perquè es presentés l'expresident Artur Mas. Teixidó no descarta d'aquesta manera que, en un escenari amb el PDCat presentant-se per separat d'ERC, sense Puigdemont al capdavant per voluntat pròpia i amb els sondejos a la baixa, es reuneixin unes condicions "excepcionals" que portin a Mas a acceptar ser de nou el cartell electoral del partit.