Edmundo Bal vol salvar Ciutadans. "Anem malament, molt malament, ens encaminem a la desaparició", afirma. És la seva premissa de cara a la candidatura per liderar el partit a partir de gener, un lideratge que vol afrontar buscant al "nou Albert Rivera". El sotssecretari general de Ciutadans, planteja la seva candidatura per a liderar el partit com una fase de "transició" amb l'objectiu final que es construeixi un nou Albert Rivera, algú que "repliqui l'èxit del fundador del partit". La seva idea és captar votants de centreesquerra desencantats amb la "radicalitat" que atribueixen a Pedro Sánchez, igual que Ciutadans originalment va atreure votants del PSC "farts de nacionalisme".

Així ho explica en una entrevista a Europa Press, on el també portaveu adjunt de Ciutadans en el Congrés es mostra rotund sobre la situació actual del seu partit: "Va malament, molt malament, ens encaminem a la desaparició", admet, demanant no enganyar-se. I va més enllà. "No remuntem, mes rere mes ni un repunt, ni una petita tendència alcista", lamenta. Bal afirma que ara necessiten donar credibilitat al procés de refundació en el qu ees troba immers el partit, "fer-lo "creïble". Aquests van ser els motius que li van empènyer a presentar la seva candidatura per a les primàries que se celebraran el 9 i el 10 de gener, just abans de l'assemblea extraordinària del partit. "Tinc el convenciment que l'única possibilitat de sortir d'aquesta mala situació és la il·lusió dels afiliats i que aquesta es contagiï després als votants", exposa, i assegura que la seva candidatura pot "aportar alguna cosa" en aquest sentit.

Bal encapçalarà una llista, acompanyat del regidor Santiago Saura i les diputades Mari Carmen Martínez Granados i Sara Giménez, mentre que l'actual presidenta, Inés Arrimadas, apostarà per una llista d'unitat. Però el número dos de la formació sosté que la seva llista és la de la "renovació", mentre que Arrimadas representa "el vell Ciutadans". "Crec que no pot representar aquest projecte perquè està identificada amb el vell Ciutadans", explica. Tot i que afirma que Arrimadas hauria de tenir un paper en el futur del partit, però sense liderar-lo. A més, nega que hi hagi llista d'unitat amb ella. "No hi ha llista d'unitat, ara hi ha una llista que encapçalo jo i hi ha una llista que és seva, per molt que ella digui que es posarà l'última és la llista d'Inés", diu.

Trencament total entre Arrimadas i Bal

Al llarg de les darreres setmanes Bal i Arrimadas han negociat una candidatura única en tres ocasions. Dimarts passat, la seva "última oferta" va ser que ella es quedés amb el càrrec de portaveu en el Congrés, que es revelava com el principal escull per a avançar cap a la llista d'unitat, però tampoc hi va haver acord. "Diu que no és suficient", es lamenta el sotssecretari general. "Això de rebutjar la negociació, rebutjar aquesta possibilitat, el que posa de manifest és la falta de credibilitat del procés de refundació", considera. El 'número dos' de Ciutadans. Finalment, el segon de Ciutadans avisa que la seva intenció no és perpetuar-se, sinó capitanejar una "transició" el 2023 per a "mirar més lluny, mirar al mitjà o llarg termini". "Vull deixar-ho clar: això és una transició per a construir un nou lideratge que no sigui el meu a partir de 2024", detalla. Sobre el futur líder, ha de ser un com Albert Rivera el 2006. "No era un lideratge indiscutible, però va funcionar. Comunicava molt bé i seduïa", explica.