Xavier Domènech ha presentat avui la seva candidatura i la llista per liderar el nou partit dels comuns -impulsat per Bcomú, ICV, EUiA, Equo i Podem- i, encara que només inclou un membre de Podemos -Vicenç Navarro, que forma part del Consell Ciutadà Estatal de Podemos i és el responsable de l’Àrea de Polítiques Públiques de la formació-, sí que inclou el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet; el portaveu dels ecosocialistes, Enest Urtasun; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el membre de la coordinadora de BComú i marit de l'alcaldessa Ada Colau, Adrià Alemany.

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ja va anunciar la seva intenció de presentar una llista alternativa per disputar la direcció del partit, formada per un òrgan de 32 persones, i Domènech presenta una llista de 21 membres, més un -el de la seva pròpia candidatura a portaveu de la coordinadora-.

Aquesta llista inclou l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López (Movem Castelldefels); la número dos de Domènech en el congrés Lucía Martín (ECP); els coordinadors nacionals d'ICV, Marta Ribas i David Cid; el regidor de Presidència i Aigua de Barcelona, Eloi Badia, i la membre de la coordinadora de Bcomú, Susana Segovia.

També hi ha la secretària d'organització d'ICV, Núria Buenaventura; la coordinadora de comunicació de EUiA, Eva Balart; les sindicalistes Joana Aguda (ICV) i Núria Lozano (EUiA); el politòleg lligat a Bcomú Aitor Hernández; la comissionada de salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa (Bcomú), i el coordinador del grup parlamentari d'ECP al Congrés, Marc Parés.

A més, compta amb el catedràtic de Ciències Polítiques i Polítiques Públiques de la UPF i recent membre, com a independent, del Consell Ciutadà Estatal de Podemos -en què és el responsable de l'àrea de polítiques públiques- Vicens Navarro; la regidora de l'Ajuntament de Castellar del Vallès Elisenda Alamany (Candidatures Alternatives del Vallès), i el líder de l'oposició a Terrassa pels comuns de Terrassa, Xavi Matilla.

Integrar-ho tot

Domenech ha explicat que el nom de la candidatura és En Comú Podem per bolcar en unes sigles la voluntat d'integració de la nova executiva i de la coordinadora nacional: "No volíem que no fos adversativa, sinó que ho integrés absolutament tot".

"Hem presentat una llista que vol recollir totes les sensibilitats. Algunes venen del mateix espai i d'altres no", ha dit en referència als independents, entre els quals ha destacat Navarro, del qual ha recordat que és el català que més suports va rebre en l'assemblea de Vistalegre II de Podem.

Preguntat sobre l'estira i arronsa que ha tingut amb Fachin els darrers dies, que ha acabat amb l'acord perquè la formació morada a Catalunya se sumi en la confluència però no en la mateixa llista que en la de Domènech, ha reconegut que s'han viscut "moments intensos". "En aquest nivell d'intensitat s'ha mostrat el millor de nosaltres i s'ha vist fins a quin punt les bases eren bones i la generositat de tots els actors", ha afirmat Domènech.

Colau, la més destacable

Domènech ha assegurat que la pluralitat de sensibilitats també queda recollida en la llista de 96 membres que opten a la Coordinadora Nacional de 120 membres, entre els quals destaca l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La votació de tots dos òrgans començarà l'1 d'abril i acabarà el 8 d'abril en l'assemblea constituent del partit, en la plataforma del qual ja hi ha més de 5.000 inscrits.

En aquesta assemblea s'abordarà el debat programàtic, ja que s'han presentat 3.000 esmenes als texts originals, alguna de les quals ja s'han recollit en l'escrit, i juntament amb la direcció quedarà clar el rumb del nou projecte de l'esquerra catalana que tindrà com a primera comesa sotmetre a la votació dels inscrits el nom del partit: "Es farà en els dies immediatament després de l'assemblea", ha aclarit Domènech.

La llista d'Albiach

La membre del Consell Ciutadà Estatal d'Podem Jèssica Albiach també ha presentat una candidatura a la direcció del nou partit, alternativa a la que ja ha presentat Albano-Dante Fachin. La seva candidatura 'Juntes Podem' es va presentar diumenge i està formada per vuit membres, inclòs el secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu.

També hi seran la regidora de Molins de Rei (Barcelona) Ana Maria Aroca, el membre del sindicat ferroviari i del cercle de Podem del Vendrell (Tarragona), Raúl Martos, i la secretària d'organització de Barcelona, Marta Olivan. Els cercles municipals també hi seran presents amb Carolina Rodríguez, membre del cercle d'l'Ametlla de Mar (Tarragona), el membre del cercle de Mollet (Barcelona), que participa a l'ajuntament del municipi Julio Rua, i la membre del Consell Ciutadà Català i del cercle de Vallirana (Barcelona), Anna Toro.