La cancellera Angela Merkel ha visitat per primera vegada el camp de concentració d'Auschwitz, a Polònia, en el que ha estat un gest polític cap a les víctimes de l'Holocaust en la seva darrera etapa com a mandatària alemanya. Merkel ha volgut visitar el camp coincidint amb el desè aniversari de la fundació del museu, al qual ha fet una donació de 60 milions d'euros.

Durant la visita, Merkel ha confessat sentir-se "profundament avergonyida pels crims atroços que van cometre els alemanys" en aquest recinte, que "van més enllà de tots els límits imaginables". "Quan es recorre aquest indret, només es pot guardar un respectuós silenci -ha afirmat Merkel-, perquè no hi ha paraules per descriure tota la tristesa i el patiment dels qui van ser assassinats, torturats i humiliats aquí".

En el recorregut ha estat acompanyada pel primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki.
 

Merkel Auschwitz EFE

Merkel, que està al capdavant del Govern alemany des de fa gairebé 14 anys, ha visitat avui per primera vegada aquest antic camp de concentració, el més gran que va posar en marxa l'Alemanya nazi durant la II Guerra Mundial, i on van ser assassinats més d'un milió de presoners, en la seva gran majoria jueus.

La cancellera ha aprofitat per advertir amb contundència que Alemanya, on el passat octubre van ser assassinades a trets dues persones en l'intent d'assalt a una sinagoga, "no tolerarà cap acte d'antisemitisme". "La gent a Alemanya i a tota Europa ha de sentir-se segura i com a casa", ha subratllat, per això "hem de recordar que la dignitat humana és inviolable" i que "la llibertat, la democràcia i l'Estat de dret poden ser fàcilment danyats si no perseverem a tenir-ne cura".

"Correspon als governs i als polítics protegir i enfortir aquests valors", ha insistit la cancellera, que ha fet les declaracions davant el primer ministre polonès, que ha estat assenyalat per la Unió Europea per vulnerar la democràcia amb les seves polèmiques reformes, entre elles la del sistema judicial, i per rebutjar rebre refugiats el 2015.


Merkel però ha exculpat després Polònia del camp de concentració, i ha assumit que totes les culpes van ser d'Alemanya. Ha subratllat que Auschwitz va operar entre el 1940 i el 1945 "a la Polònia ocupada" pels nazis (que l'havien annexionat en 1939, quan va començar la II Guerra Mundial), "per la qual cosa no queden dubtes que Auschwitz va ser un camp de concentració alemany, dirigit i administrat per alemanys". "Vull emfatitzar això i deixar clar que nosaltres (Alemanya) no refusem assumir la responsabilitat pels fets que van tenir lloc aquí", va afegir.

Merkel és el tercer canceller alemany que ha visitat aquest camp de concentració, després de Helmut Schmidt el 1977 i Helmut Kohl el 1989 i 1995.