Després de la polèmica per les obres de Sixena i pel discurs de Cap d’Any del president de l’Aragó, Javier Lambán, ara les institucions d'aquesta comunitat volen fer les paus amb Catalunya... El problema és que, vistes les reaccions, potser no han encertat en les formes.

El govern aragonès ha obsequiat alguns municipis lleidatans amb el llibre Tejidos de vecindad. La idea, explica el diari Segre, era “reconciliar” Catalunya i l’Aragó després d'uns temps convulsos i “estrènyer els vincles històrics” entre tots dos territoris.

El llibre comença amb un pròleg signat per Lambán i pel president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, i sembla que això no ha agradat gens alguns alcaldes ponentins.

Al pròleg, es lamenten “les mesures d’exhibició inadequades” de les peces d’art al monestir de Sixena, i es fa una crítica a “la negativa de la Generalitat a complir les sentències sobre els béns”.

Lambán i Sánchez també deixen clara la seva repulsa al “plantejament secessionista”, que consideren una “desraó absoluta”.

El pròleg ha “indignat” diversos alcaldes ponentins. Alguns han assegurat que tornaran el volum —com ja ho ha fet el d’Alcarràs, Miquel Serra—; d'altres hi respondran també amb una carta de protesta, com el batlle de Seròs, Gabriel Pena; mentre que l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, a més de tornar el llibre i remetre una queixa, els adjuntarà una còpia de la sèrie televisiva Comtes sobre l’origen de Catalunya.