La notícia de l'alliberament dels cinc membres de La Manada ha desbocat les reaccions d'indignació i impotència a les xarxes socials. L'Audiència de Navarra ha decretat llibertat provisional sota una fiança de 6000 euros pels cinc joves condemnats a 9 anys per abusos sexuals a una jove durant els Sanfermines de Pamplona l'any 2016.

Milers d'usuaris, sense acabar-se de creure el que estava passant, han carregat contra els barems de la justícia espanyola. No han trigat a aparèixer comparacions entre la llibertat de què gaudiran els membres de La Manada i la situació dels presos polítics catalans, en presó provisional des de fa més vuit mesos -en el cas dels Jordis- i tots ells sense judici ni sentència.

També han plogut crítiques des de la mateixa defensa dels encausats per l'1-O. L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alsonso-Cuevillas, ha qüestionat la política que s'ha seguit per dictar llibertat provisional pels condemnats. "Nova política en matèria de presó provisional? O només per a alguns?", preguntava.

No han faltat tampoc comparacions amb altres sentències conegudes avui o en els últims dies. Les més recordades han estat la decisió de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'arxivar la querella contra Florentino Pérez i cinc exministres espanyols pel cas Castorels privilegis d'Iñaki Urdangarín, que aquest dilluns va entrar a la presó que ell mateix havia escollit en un mòdul sense cap altre intern.

La llista de crítiques és infinita. Especialment, al món sobiranista, molts han denunciat la falta de justícia a Espanya i han mostrat les seves ganes de desvincular-se d'aquest sistema judicial. La decisió s'ha llegit com una "provocació" o una "presa de pèl".

PSC i Cs: respecte a les decisions judicials

Altres han mostrat el seu desacord de manera més moderada i sempre recordant primer de tot que les decisions judicials s'han de respectar i complir. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha piulat dues hores després que es conegués l'alliberament assegurant que està "indignat pel cas" i "al costat de les víctimes".

Encara una hora més tard, la líder Cs al Parlament, Inés Arrimadas, s'ha manifestat. "Respecto les decisions judicials però com a dona sento una gran preocupació en saber que són al carrer", ha explicat, demanant un "clar i ferm compromís" a favor de la igualtat i una revisió "amb consens" del sistema penal.