L'Audiència de Navarra ha decretat llibertat provisional per als cinc joves acusats de La Manada, amb el vot particular en contra d'un dels magistrats, segons ha avançat El Confidencial. Tots ells havien estat condemnats a nou anys de presó per un delicte d'abusos sexuals a una jove durant els Sanfermines de Pamplona l'any 2016. Els acusats podran sortir de la presó fins que sigui ferma la sentència, sota una fiança de 6.000 euros.

A més, el tribunal imposa als condemnats l'obligació de comparèixer els dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia de la seva localitat. També els imposa la prohibició d'entrar a la Comunitat de Madrid, la prohibició de comunicació amb la víctima, la retirada del passaport, i la prohibició de sortir del territori nacional sense autorització judicial.

L'acte compta amb un vot particular discrepant, el del president del tribunal, que advoca per prorrogar la presó provisional de manera incondicional.

Els cinc condemnats estaven en presó provisional des del mateix dia dels fets, el 7 de juliol del 2016. D'aquí a dues setmanes, per tant, es complien dos anys de presó, el període màxim previst a la llei per a la situació de presó provisional, encara que complert aquest termini la llei també contempla la seva revisió per a una possible ampliació. En aquest cas, es podria prolongar com a màxim fins a la meitat de la condemna imposada, per la qual cosa es podria prorrogar fins a altres dos anys i mig.

Una sentència polèmica

La sentència, que va sortir el passat 26 d'abril, va provocar una forta polèmica, ja que els cinc joves no van ser condemnats per violació. La sentència es basava en l'article 181, dels abusos sexuals, que estableix que "qui, sense violència o intimidació i sense que existeixi consentiment, realitzés actes que atemptin contra la llibertat o indemnitat sexual d'una altra persona, serà castigat, com a responsable d'abús sexual, amb la pena de presó d'un a tres anys o multa de divuit a vint-i-quatre mesos".

A més, un dels membres del tribunal va emetre un vot particular demanant l'absolució dels ara ja condemnats. El magistrat va demanar l'absolució dels acusats de tots els delictes dels quals han estat jutjats (d'agressió sexual, contra la intimitat i robatori amb intimidació) i plantejava condemnar només un d'ells per un delicte de furt (robatori del mòbil de la jove denunciant) a una multa de dos mesos amb una quota diària de 15 euros.

En la seva explicació el magistrat assegurava que la víctima "no va expressar disconformitat" i que en els vídeos gravats pels acusats no aprecia "cosa diferent d'una crua i desinhibida relació sexual, mantinguda entre cinc homes i una dona".

"Si La Manada surt, nosaltres ocupem els carrers"

En saber-se la decisió, les organitzacions feministes han advertit que si els cinc integrants de La Manada surten al carrer en llibertat provisional, les dones ocuparan els carrers que, han asseverat, "també són nostres".

Amb les etiquetes "Si #LaManada surt, nosaltres ocupem els carrers #LasCallesTambienSonNuestras #YoTeCreo", les activistes feministes Teresa Lozano i Zua Méndez, conegudes com Towanda Rebels, conegudes també per les seves campanyes de vídeo en xarxes socials "YoTeCreo" en defensa de la víctima de La Manada, criden a totes les dones a sortir al carrer.

Una crida a la qual s'uneixen les integrants de la Plataforma 8M, que el passat dia de la dona van congregar centenars de milers de persones en ciutats de tot Espanya, que, entre altres coses, van mostrar la seva solidaritat amb la víctima de La Manada.

Marta Roqueta
Opinió Després de La Manada Marta Roqueta
Diana López
Opinió Si jo fos un violador Diana López