El fiscal general de l'Estat ha ordenat directament que es demani la llibertat sota fiança de 100.000 euros per a Joaquim Forn. Julián Sánchez Melgar ha tirat de l'estatut del ministeri fiscal i s'ha agafat a l'article 25.

"El fiscal general de l'Estat pot impartir als seus subordinats les ordres i instruccions convenients al servei i a l'exercici de les funcions, tant de caràcter general com referides a assumptes específics. Quan aquestes instruccions es refereixen a assumptes que afectin directament qualsevol membre del govern, el fiscal general ha d'escoltar amb caràcter previ la junta de fiscals de sala", diu aquest article, que no deixa marge a cap fiscal que rebi una ordre d'aquest tipus: "El fiscal que rebi una ordre o instrucció que concerneixi el servei i a l'exercici de les seves funcions, referida a assumptes específics, s'ha d'atenir a les mateixes en els seus dictàmens, però pot desenvolupar lliurement les seves intervencions orals en el que cregui convenient al bé de la justícia".

El canvi de criteri de la fiscalia no està explicat, però. S'ha rebut una ordre que sembla que té més a veure amb motius polítics que amb motius legals, que deixa a més al descobert les decisions que ha anat prenent Pablo Llarena. El ministeri públic no n'ha dit res a la nota de premsa que ha enviat exposant altres motius com ara el fet que Forn donés positiu en el test de la tuberculosi, tal com va avançar El Nacional.

D'aquesta manera, avui el fiscal general de l'Estat, Julián Sànchez Melgar, ha ordenat llibertat amb fiança i Fidel Cadena, el fiscal que avui assistia a la vista de Joaquim Forn l'ha demanada i ha expressat que ho feia "per imperatiu legal", segons l'article 25 de l'estatut orgànic del ministeri fiscal. 

Va ser la fiscalia qui va demanar la presó sense fiança el 2 de novembre per a tots els membres del Govern quan van declarar per primer cop a l'Audiència Nacional. I ha estat la fiscalia qui sempre ha seguit argumentant que calia mantenir tots els consellers a la presó.