Tots els detinguts de l'operació Estela, el macrodispositiu amb 500 policies espanyols contra el presumpte desviament de fons públics a partir de subvencions per a la cooperació internacional, han quedat en llibertat i sense mesures cautelars. Molts d'ells ni tant sols han passat la nit a comissaria, ja que els van deixar lliures ahir mateix després dels escorcolls. Els que avui han comparegut davant el jutge ja han quedat també en llibertat i sense mesures cautelars. Dels 30 detinguts, 25 van quedar lliures ahir i 5 més han hagut de passar al davant el jutge.

Són Joan Carles Garcia, diputat i alcalde de Tordera; Jordi Castells, subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat; Jonathan Jorba, cap de l'Oficina de Cooperació de la Generalitat; Víctor Terradellas, president i patró de la Fundació CATmón, i Joaquim Ferrer Serra, director de PIMEC fins al 2014. Fonts properes al cas han explicat que serien les cinc persones amb més responsabilitat en la presumpta trama. I són, segons fonts de la investigació, els de més responsabilitat dins la trama. Tots ells s'han acollit al seu dret a no declarar i han sortit de la sala de vistes pocs minuts després d'entrar-hi.

El jutge d'instrucció 1 de Barcelona, Joaquin Aguilar, els investiga des de fa un any per una denúncia després que la CUP i la CGT portés el cas a l'Oficina Antifrau, també.

Els fets es remunten entre el 2012 i el 2015 i fan referència a les subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament amb països d’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre d’altres, des de la Diputació de Barcelona.

Segons la investigació, les subvencions per a ajudes per a projectes en països en desenvolupament "transitaven anòmalament" entre els comptes bancaris d'IGMAN, CATmón i la societat mercantil DISCATIMAT S.L., i finalment es reintegraven en efectiu, destinats a "sufragar les despeses de l'activitat de l'entramat criminal o a nodrir els comptes personals de diversos implicats en la trama".

El jutge, però, no tenia proves, i d'aquí ve l'ordre per escorcollar els despatxos de la Diputació i diverses seus de fundacions. Per fer-ho, la policia espanyola va activar 500 agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), 300 que hi ha a Catalunya, més 200 més que han vingut de fora.

Es van fer escorcolls a l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, al carrer Londres, amb la presència de Joan Carles Garcia. La policia també ha entrat a la seu de la fundació Catmón de Reus, Igman, i la Plataforma Educativa de Girona. Van entrar a fundacions de Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils, Reus, Falset, Mataró, Manresa, Sant Cugat del Vallès i Arenys del Mar —o Arenas de Mar, com va batejar la fiscalia aquest municipi del Maresme—.

La policia ha entrat a 19 despatxos de seus de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, seus de fundacions i diverses empreses, com també en cases particulars de qui la fiscalia considera "principals membres de l'organització".