La magistrada del Jutjat Central de Vigilància Penitenciària María de los Reyes Jimeno Gutiérrez ha acordat la llibertat condicional per a l'històric dirigent d'ETA Antonio Troitiño, que no es farà efectiva fins que aquesta resolució sigui ferma. La jutgessa fixa mesures de control com la custòdia familiar, prohibició de participar en actes de la banda terrorista o compareixences cada 15 dies en dependències policials.

La decisió s'adopta dues setmanes després que el jutge de Vigilància Penitenciària José Luis Castro concedís la progressió del seu grau penitenciari al tercer grau per "raons humanitàries i dignitat personal" a causa de la malaltia de gravetat que pateix. Així mateix va incoar expedient de llibertat condicional.

Ara, la jutgessa Jimeno Gutiérrez ha aprovat la proposta elevada per la Junta de Tractament del Centre Penitenciari d'Estremera conforme a l'article 196.2 del Reglament Penitenciari, que estableix que s'elevarà expedient de llibertat condicional quan, "segons informe mèdic, es tracti de malalts molt greus amb patiments incurables". "Quan els serveis mèdics del Centre considerin que es presenten les condicions per a la concessió de la llibertat condicional per aquesta causa, el posaran en coneixement de la Junta de Tractament, mitjançant l'elaboració de l'oportú informe mèdic", afegeix l'esmentat article.

En aquest sentit, la magistrada acorda la llibertat condicional per a Antonio Troitiño pel temps que li falta per complir condemna i una vegada satisfeta aquesta començarà a complir la mesura de llibertat vigilada que li va ser imposada per sentència.

Aquest dimecres s'ha conegut que el pres d'ETA ha comunicat a la seva advocada la seva decisió de deixar el tractament que rep amb quimioteràpia "per ser inviable" amb el seu manteniment a la presó, "atès el seu delicat estat de salut", segons ha informat l'Associació de familiars de reclusos de la banda, Etxerat.

Per què va ser condemnat?

L'històric d'ETA, membre del 'comando Madrid', va complir 24 anys de presó dels 2.700 anys de presó a què va ser condemnat per 22 assassinats. L'abril de 2011 va abandonar la presó de Huelva per un error administratiu en el còmput de les seves condemnes, però quan es va ordenar de nou la seva detenció uns dies després, ja havia passat a la clandestinitat.

Troitiño va ingressar una altra vegada a presó el 5 de maig de 2017, quan les autoritats britàniques van acceptar, després de quatre peticions, lliurar-lo per poder ser jutjat per la seva reincorporació a l'estructura de la banda terrorista mentre s'ocultava de la justícia espanyola.

El Govern de Pedro Sánchez ha autoritzat des de juny de 2018 l'acostament de 153 de presos d'ETA a presons pròximes al País Basc, que es corresponen a 139 etarres, entre ells 54 amb delictes de sang.

El mes d'octubre passat, la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries va donar llum verda al trasllat de Troitiño des de la presó d'Estremera, en la qual es trobava des d'aleshores, fins al centre penitenciari de Sòria. A més, es va flexibilitzar la seva classificació de primer grau amb l'aplicació de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari.