La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, depenent del Ministeri de l'Interior, ha acordat el trasllat sis presos d'ETA més a presons més pròximes al País Basc, en concret a les de Pamplona, El Dueso (Cantàbria), Sòria i Palència. Dos d'aquests sis acostaments són de presos condemnats per delictes de sang.

Entre ells, Ángel María Tellería, àlies 'Antxoka', autor del primer atemptat contra una dona policia el 1981 y que va ser localitzat i detingut a Mèxic el 2017, on feia dècades que residia. Actualment es troba a Estremera (Madrid), i serà traslladat al Dueso, a Cantàbria, per a complir la resta dels 30 anys de pena de presó. Ho farà en règim de segon grau.

Més d'una norantena d'acostaments amb el govern de Sánchez

Amb aquests sis presos, ja són més d'una norantena els presos d'ETA que s'han traslladat a centres penitenciaris més pròxims a Euskadi. Entre els últims acostaments també hi figura Jesús María Altabe, pres des de 1999 i condemnat a 30 anys per l'assassinat del guàrdia civil Luis Ollo Ochoa en 1984 i que serà traslladat de Castelló a Sòria. Altabe, segons Institucions Penitenciàries, ha presentat escrits en els quals rebutja la violència, reconeix la seva responsabilitat i el sofriment causat. A més del seu trasllat, serà progressat a segon grau (el règim ordinari de compliment). 

Un altre dels presos és Jon Crespo Ortega, empresonat des del 2002 per una condemna de 25 anys de presó pels delictes de col·laboració amb banda armada, danys, lesions, desordres públics i tinença d'explosius. Serà traslladat des de Múrcia i complirà les tres quartes parts de la condemna l'agost vinent. Segons Presons, el pres ha acceptat la legalitat penitenciària i ha presentat un escrit en el qual expressa la seva desvinculació de la violència i admet el dolor causat i la seva empatia amb les víctimes.

Un altre acostament és el de José Carlos Apeztegia Jaca, qui, després de complir condemna i quedar en llibertat fa set anys per intentar assassinar el 1992 a l'industrial basc José Osinalde, compleix des de 2018 pena de quatre anys per proposar a la direcció d'ETA atemptar amb un cotxe bomba en la seu a Madrid del sindicat de funcionaris de presons ACAIP. Apeztegia serà trasllat d'Ocaña I (Toledo) a Pamplona on complirà l'octubre de 2021 les tres quartes parts de condemna en segon grau, a proposta de la presó toledana.

Des de la presó de Castelló II al Dueso (Cantàbria) serà conduït Jon Etxeberria Oiarbide. Va ingressar a la presó el 13 de desembre de 2017 i compleix una condemna de nou anys per dipòsit d'armes. En concret, va ser membre alliberat d'ETA i va ser condemnat per traslladar armes i explosius de França a Portugal en una furgoneta que va ser interceptada a Zamora en 2010 per al llavors cap de la banda Mikel Kabikoitz Carrera Sarobe, Ata.

El sisè acostament aprovat per Institucions Penitenciàries és el de Juan María Sant Pere Blanco, pertanyent al comando Matalaz (de suport al comando Bizkaia) i condemnat en 1995 per l'atemptat amb un artefacte explosiu en el cotxe d'un policia a Barakaldo (Bizkaia) la nit del 6 de juny de 1991. Presons ha acordat el seu trasllat des d'Herrera de la Manxa, a Ciudad Real, on va complir en 2018 les tres quartes parts de condemna a Propietàries-La Moralitat, a Palència.