Aquest dimarts, segon d’aniversari del referèndum de l’1-O, Pedro Sánchez ha tornat a treure l’espantall de l’article 155. A més a més, el president espanyol en funcions ha assegurat que, després d’haver-ho “estudiat”, a Moncloa han conclòs que “es pot aplicar en funcions sense problemes”. No obstant això, aquest 155 hauria de ser validat pel Senat, que ara mateix es troba dissolt per la repetició electoral.

Segons assenyalen fonts del Senat, si el govern l’aprova en funcions, ni la Constitució ni el reglament de la cambra alta contemplen aquest escenari de Corts dissoltes. Per tant, afegeixen, arribats a aquest extrem els serveis jurídics del Senat haurien d’estudiar si pot ser validat per la Diputació Permanent, que és el màxim òrgan entre períodes de sessions.

L’article 155 de la Constitució estableix que, perquè entri en vigor cal “l’aprovació per part de la majoria absoluta del Senat”, tot i que no fa referència si ha de ser el ple de la cambra el qui l’aprovi. Pedro Sánchez només ha estudiat la part que li afecta, però no la de la cambra alta espanyola.