Els lletrats del Parlament tanquen files amb el secretari general del Parlament i defensen l'obligació d'acatar el Tribunal Constitucional. Aquest dimecres han trasllada una carta a la Mesa de la cambra en què expressen el seu suport al secretari general del Parlament, Xavier Muro, després d'haver amputat els punts conflictius de les resolucions aprovades divendres durant el ple sobre la monarquia.

En la carta, firmada per 9 lletrats, incloent el mateix Muro, asseguren que el secretari ha actuat "amb total independència i professionalitat", i ha recordat que té l'ordre de "no realitzar actes jurídics o materials" que contradiguin les sentències judicials.

La missiva subratlla que els serveis jurídics del Parlament estan integrats per funcionaris públics independents "amb objectivitat en l'exercici de les seves funcions" i que han d'ajustar-se a la legalitat i a les resolucions judicials.

La resolució amputada

En la publicació al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) aquest dilluns, Muro va esgrimir que les parts suprimides contravenien sentències del Tribunal Constitucional i que tenia l'obligació d'impedir que es publiquessin. 

Quim Torra Parlament EFE

El president de la Generalitat Quim Torra durant el ple monogràfic sobre la monarquia. / EFE

Al final del text s'especifica que no s'incorporen diverses al·lusions, com la que qualifiquen els borbons de "monarquia delinqüent", a causa del "deure" del secretari general del Parlament "d’impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l’incompliment" de sentències de l'alt tribunal.

Peticions per cesar Muro

La publicació de la resolució sense algunes de les parts votades pel Parlament va provocar indignació. El mateix president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar al president de la Mesa, Roger Torrent, que ordenés el cessament del secretari general.

Per la seva banda, el grup parlamentari de Junts per Catalunya també va demanar formalment a Roger Torrent el cessament del secretari general del Parlament. En una carta signada pel portaveu del grup, Eduard Pujol, demanen que el president i la mesa del Parlament traslladin a Muro l'ordre de publicar íntegrament les resolucions i, en cas de no executar-se, es "prenguin les mesures necessàries" per tal de fer-ho efectiu. Així mateix, demanen que es destitueixi Muro i es proposi la persona que l'hagi de substituir.