El que al matí era una amenaça ja és un fet. La Mesa del parlament  ha donat per bones les delegacions de vot de Carles Pugidemont i els presos de JxCat, de manera que el PSC presentarà aquesta tarda un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional, tal com ha avançat la portaveu de la formació, Eva Granados. Al recurs demanen també mesures cautelars. “Arribarem fins on calgui per defensar les institucions d’autogovern”, ha advertit Granados.

Concretament, Eva Granados havia situat com a termini màxim per a “rectificar” la reunió de la Mesa celebrada aquesta tarda. Al matí ja avançava que si no es rectificava, presentarien el recurs d'empara. “No ens agradaria anar al TC, però no ens agradaria lamentar haver defugit les nostres responsabilitats”, ha assenyalat. La formació ha demanat les certificacions de les actes de la Mesa, per adjuntar-les al recurs d'empara.

En aquesta línia, la dirigent socialista ha advertit que, de tirar endavant, a banda de situar el Parlament "fora de la llei", totes les votacions "quedarien viciades de nul·litat”. Ha avisat que “davant l’ostentació de la desobediència per treure rèdit polític, no ens queda cap altra alternativa”. Ha instat JxCat a substituir els seus quatre diputats, com ha fet ERC amb Oriol Junqueras i Raül Romeva. “No volem alterar els resultats de les eleccions del 21-D”, ha sostingut.

Granados ha evitat respondre si demanaran al govern espanyol que presenti un recurs si el seu és tombat. "El govern espanyol té la seva portaveu", ha afirmat.

Pressupostos

Sobre les informacions que l’Estat va retirar milers de milions d’euros de dipòsits en bancs catalans el 2-O, la portaveu socialista ha evitat valorar-ho. Ha situat la responsabilitat en la "inestabilitat" generada per l’independentisme. “De les decisions de l’anterior govern espanyol, no defensaré absolutament res”, s’ha limitat a dir.

Finalment, sobre la proposta d’Ada Colau per pactar conjuntament els pressupostos de Barcelona, la Generalitat i l’Estat, Granados ha criticat que “l’alcaldessa se sent presonera de les seves decisions”, com la de trencar amb el PSC. “Són negociacions diferents”, ha conclòs.