La Mesa del Parlament ha ratificat aquest dilluns la delegació de vot del president Carles Puigdemont i els presos polítics de JxCat —Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Ho ha fet tombant les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PP sobre l'acord de la Mesa. Tot i això, el president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat un informe als lletrats perquè es pronunciïn sobre aquesta delegació.

La petició de Torrent s'ha fet a partir d'una petició del president del grup socialista, Miquel Iceta, de dijous passat al matí. Els lletrats ja han expressat en les dues reunions de l'òrgan, la de dijous passat i la d'aquest mateix dilluns, que es mantenen contraris a la delegació d'aquests diputats perquè, diuen, contradiu la interlocutòria del jutge Pablo Llarena. Els lletrats consideren que la fórmula usada pel grup de Puigdemont no s'ajusta al dictamen aprovat pel Parlament, que parla de designació. 

L'informe podria estar a punt aquest dimarts al matí, abans de la reunió de la Mesa, que ha de ser a les 12 del migdia. El president de la cambra té la facultat, no pas l'obligació, de demanar informes jurídics als lletrats, que són consultius. L'última paraula, doncs, la té Torrent, que haurà de decidir si dona per vàlids els vots en les votacions de la sessió plenària d'aquest dimarts o no.

El PSC ho porta al TC

La decisió de la Mesa no ha agradat als socialistes, que ja han anunciat que aquesta tarda presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC), en què demanaran mesures cautelars perquè se suspengui el vot delegat dels quatre diputats de JxCat. El ple de l'alt tribunal, però, no té pensat reunir-se de manera extraordinària aquesta setmana.

Està previst que aquest dimarts a les tres de la tarda es reprengui el debat i votacions del debat de política general, després que dijous s'ajornés per falta d'acord entre JxCat i ERC sobre la delegació de vots.

La discòrdia entre els dos socis de govern arriba després que el ple del Parlament rebutgés la suspensió dels diputats dictada pel jutge Pablo Llarena, però aprovés que els diputats afectats poguessin designar les seves funcions en un company de grup parlamentari.

Després de la votació, ERC va designar Sergi Sabrià per exercir les funcions d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. JxCat, però, va rebutjar fer-ho perquè defensa que els seus quatre diputats processats poden seguir votant amb la delegació de vot, ja que el ple de la cambra n'ha rebutjat la suspensió. Aquests diferències van provocar una crisi de govern que va acabar amb llargues negociacions al màxim nivell entre els dos partits.

Tot i l'acord, els lletrats del Parlament van alertar en una reunió de la Mesa que la fórmula de delegació de vot de JxCat no s'ajusta al dictamen aprovat al ple dimarts. Aquest fet va provocar que els partits de l'oposició presentessin escrits de reconsideració i que el ple quedés ajornat fins aquest dimarts.