Tot el Congrés dels Diputats ja està mobilitzat per una circumstància excepcional: la presència de quatre diputats que estan entre reixes. Són els presos polítics Oriol JunquerasJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull. Com ja va passar en el seu moment en el Parlament, els serveis jurídics del parlament espanyol ja estan estudiant quina afectació tindrà aquest fet sobre la composició de l'hemicicle, especialment després que siguin suspesos pel Tribunal Suprem com és previsible. I el gran beneficiat en podria ser el president en funcions Pedro Sánchez.

Sense anar més lluny, segons les fonts del Congrés consultades, això podria fer rebaixar el llindar de la majoria absoluta, que passaria dels 176 als 174 diputats. En aquest sentit, apunten que hi ha precedents de majories rebaixades per absències o suspensions de les funcions. En tot cas, serà una de les qüestions que abordarà la nova Mesa de la cambra, que ja es reunirà el mateix dimarts o dimecres de la setmana que ve.

Aquesta rebaixa de la majoria absoluta sí que acostaria Pedro Sánchez a una investidura en segona volta, per majoria simple, sense necessitat dels vots dels partits independentistes. En tindria prou amb els vots d'Unidas Podemos, el PNBCompromís, el Partit Regionalista de Cantàbria i una abstenció de Coalició Canària.

Els quatre diputats presos no estan inhabilitats fins que no hi hagi sentència, motiu pel qual no estan obligats a renunciar al seu escó. Però sí que estan suspesos de funcions en base a la llei d'enjudiciament criminal, que ho preveu per als processats per delictes de rebel·lió. Però tampoc no està clar qui ha de procedir a la suspensió, si la mateixa Mesa o el Tribunal Suprem.

En cas que s'executi la previsible suspensió per part del Tribunal Suprem, fonts del Congrés assenyalen que en el reglament de la cambra no hi té cabuda la via Llarena, creada pel magistrat instructor per a permetre als diputats presos del Parlament delegar el seu vot i funcions en un altre parlamentari. Però la realitat és que aquesta possibilitat tampoc no estava prevista pel reglament de la cambra catalana. La història es repeteix.