La sacsejada que va provocar la polèmica de les llicències d'edat del Parlament, on arran d'una exclusiva del diari Ara es va conèixer que la Cambra dedica 1,7 milions anuals a pagar 21 funcionaris que ja no treballen, segueix marcant l'agenda política una setmana després. Avui a la tarda comença el primer ple de l'any, i abans com és habitual s'ha reunit la Mesa amb un nou document sobre la taula. L'exlletrat major del Parlament Antoni Bayona ha enviat un escrit a la Mesa carregant contra la secretària general, i ha demanat obrir una investigació interna contra ella. El càrrec l'ocupa actualment Esther Andreu.

L'escrit avançat per RAC1 i consultat per ElNacional.cat va ser enviat ahir vespre per Bayona als membres de la Mesa. En aquest, Bayona carrega contra les traves que s'han posat a la investigació periodística, i apunta que es podria haver resolt d'una manera molt més ràpida si la petició inicial de la informació hagués estat correctament atesa. Així mateix, exposa que la informació que es va lliurar era "notòriament insuficient", i que malgrat tot això, la secretària general va avalar que així es fes.

Això no és tot. I és que segons relata Bayona, en la darrera reunió de la Mesa la secretària general va defensar la seva gestió en aquest assumpte, i va fer comentaris "inapropiats" contra Bayona, suggerint la possible existència d'algun tipus de relació o interès amb la periodista que va destapar la polèmica. Bayona també assegura que es va comentar davant tota la Mesa que ell és el responsable que la informació no es donés: "És evident que no té cap mena de coherència insinuar que soc amic de la periodista i del diari Ara i voler impedir al mateix temps donar la informació", apunta en l'escrit.

Que investigui la Mesa

Bayona ha admès entrevistat a RAC1 que la polèmica arran de les llicències per edat li ha sabut "molt greu" perquè sempre ha cregut en la transparència, que havia funcionat sempre perfectament: "Això ara no ha funcionat bé i em sap greu", ha insistit. L'exlletrat major creu que hi poden haver diverses responsabilitats en aquest assumpte, i ha deixat la tasca d'esbrinar-ho a la Mesa. Bayona i dos membres més de l'òrgan de transparència de la cambra van dimitir arran de la gestió de les llicències per edat i les sol·licituds d'informació.

Josep Costa apunta als secretaris generals

Després d'esclatar la polèmica l'exvicepresident de la Mesa Josep Costa va apuntar també a la figura del secretari general del Parlament com a responsable de les llicències d'edat: va assegurar que els secretaris generals de la Cambra han aprovat "d'amagat" les jubilacions "daurades".

costa

La secretària general del Parlament, l'any que es va aprovar per primer cop el règim de llicències per edat, el 2008, era Imma Folchi, que va estar al càrrec des del 1999 al 2015. Pere Sol va seguir-la i va mantenir el càrrec un any, fins al 2016. Aquest any, Xavier Muro va agafar els comandaments de la secretaria general de la cambra fins que l'any 2021 va ser destituït i renovat per Esther Andreu, que és l'actual secretaria general del Parlament. Segons les informacions revelades pel diari Ara, els secretaris generals que van signar aquests sous, Imma Folchi i Pere Sol, es van beneficiar d'aquest règim cobrant fins a 10.000 euros mensuals.

La Mesa: punt final

Després de tot l'enrenou i de declaracions i retrets creuats, la Mesa del Parlament de la setmana passada es va comprometre a treballar per eliminar el règim especial​ que permet als funcionaris de la Cambra seguir cobrant malgrat no treballar. Es va arribar a aquest acord, però això no significa que la solució arribi de forma automàtica, sinó que és més aviat una declaració d'intencions que ara s'haurà de materialitzar negociant amb els treballadors.