El Congrés dels diputats farà aquest dimarts el primer pas per frenar el calendari d'implantació de la llei orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), també coneguda com la llei Wert. Això serà possible gràcies a l'admissió a tràmit d'una proposició de llei del PSOE i que previsiblement comptarà amb el suport de tots els grups parlamentaris, tret del del PP.

Es tracta de la primera reforma legislativa que intentarà emprendre el legislatiu espanyol aquesta legislatura, i ho farà ensorrant un dels 'pilars' que el PP va posar en marxa durant els quatre anys anteriors de govern.

El Senat hi posarà traves

Tot i que per poder tramitar la reforma només cal una majoria absoluta al Congrés, el Senat podrà alentir-ne la tramitació al màxim. Previsiblement els populars, que compten amb la majoria absoluta del Senat, intentaran alentir la tramitació al màxim, i, de fet, disposen de dos mesos per poder processar la iniciativa. 

En cas de ser rebutjada al Senat, aquesta normativa haurà de tornar al Congrés, on sí que podria tramitar-se. Però aquest calendari podria ser modificat si les Corts s'arribessin a dissoldre aquest mes de maig davant l'absència de govern espanyol.

En tot cas des de juliol de 2013 existeix un compromís parlamentari de parar la llei educativa popular un cop hi hagués una majoria suficient a la cambra baixa. Aquest pacte va ser segellat per totes les formacions polítiques que llavors es trobaven a l'oposició parlamentària, tret d'UPyD, Fòrum d'Astúries i UPN, que no van voler afegir-se al compromís.

De fet, els partits que han mostrat la seva ferma disposició a derogar la LOMCE superen ja la majoria absoluta necessària al Congrés, situada als 176 escons. Per modificar aquesta norma de rang orgànic, la llei Wert, assoleixen fins a 227 escons. Tots els partits polítics, menys el popular.

Suspendre totes les normes en vigor

En concret, la iniciativa que es debatrà dimarts vinent forma part de les primeres iniciatives que els socialistes van presentar a la cambra després de les eleccions, una proposició de llei que exigeix "la paralització del calendari d'aplicació de la LOMCE i la consegüent suspensió de l'entrada en vigor de les normes dictades pel seu desenvolupament que no haguessin tingut encara vigència o aplicació efectiva".

Segons remarca, es tracta del "pas prioritari" per poder començar a reconstruir "un acord comú" entre tota la comunitat educativa, els interlocutors socials i les forces polítiques per aconseguir un sistema educatiu "estable i de qualitat". En ella també es proposa derogar el decret de novembre que regula les característiques generals de les proves d'avaluació final de Primària.

Igualment, estableix que el govern espanyol haurà de trametre a la cambra un projecte de llei bàsica d'educació, que suposi la derogació de la LOMCE, "després de dur a terme un procés de diàleg amb les administracions, comunitat educativa, els interlocutors socials i les forces polítiques, dirigit a assolir el màxim consens en un acord polític i social sobre les mesures necessàries per a la millora del sistema educatiu".