La retirada de l'esmena del PSOE a última hora ha permès que la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats hagi aprovat aquest dimecres la Llei Orgànica de garantia integral de llibertat sexual, altrament coneguda com a 'llei del només sí és sí'. Així, la norma presentada pel ministeri d'Igualtat seguirà el seu curs i es votarà la setmana que ve al ple parlamentari. El dictamen s'ha aprovat per 23 vots a favor i 14 en contra, els de PP i Vox. La jornada ha estat tensa, perquè fins a l'últim moment semblava que els socialistes es negarien a retirar una esmena sobre l'abolició de la prostitució, que cap altre partit-- menys el PP-- veia amb bons ulls, i que podria haver posat en perill la totalitat de la llei que tant ha reclamat el moviment feminista. Finalment, però, el PSOE s'ha fet enrere, encara que han volgut deixar constància del seu malestar recurrent amb les sòcies de govern d'Unidas Podemos i les diferències entre els corrents de pensament feminista als quals se subscriuen les dues formacions.

Només sí és sí

L'informe redactat per la ponència de la Comissió, comissió precisament presidida per la socialista Carmen Calvo, sí que manté els eixos del projecte inicial presentat per la ministra Irene Montero: eliminar en el Codi Penal la distinció entre abús i agressió sexual, fer del consentiment exprés la clau per jutjar els delictes sexuals i garantir una atenció integral a les víctimes. Entre les esmenes introduïdes destaca la de reconèixer el dret a la residència i al treball a les víctimes de violència sexual en situació irregular, en el marc de les autoritzacions excepcionals recollides en la llei d'estrangeria. També s'ha reconegut el dret a rebre ajudes a les mares dels menors assassinats per les seves parelles o exparelles, com a víctimes de la violència vicària, i s'ha blindat el finançament de les mesures incloses al pacte d'estat contra la violència de gènere, en establir-se que el govern espanyol haurà d'aprovar les partides pressupostàries necessàries.

Llibertat sexual

La secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela 'Pam' Rodríguez, s'ha mostrat "emocionada" després que la Comissió hagi aprovat el dictamen de la ponència i també ha celebrat que el PSOE tingui la intenció de registrar aquest dijous una proposició de llei per abolir la prostitució. Rodríguez ha explicat que aquesta primera llum verda a la norma és "una notícia que moltes dones en aquest país porten esperant des de fa massa temps" i considera que les víctimes de violències sexuals es mereixen "una llei com aquesta" que, al seu judici, "posarà final a un sèrie d'injustícies que moltes dones han denunciat durant molt de temps". La secretària d'Estat ha recordat que es tracta d'un tema complex i que està pendent una llei de tràfic de la qual el Ministeri d'Igualtat ja té un esborrany i que, segons ha apuntat, espera que es tramiti "com més aviat millor". En aquest sentit, ha indicat que davant aquestes formes de violència és necessari tenir "eines penals" però també "protegir les víctimes i donar-los una sortida a aquesta violència", per la qual cosa, al seu judici, la proposta del PSOE seria com "una pròrroga" a la llei del 'només sí és sí'. De manera similar s'ha expressat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha celebrat els esdeveniments d'aquesta tarda al Congrés a través del seu compte de Twitter. "El dictamen de la llei només sí és sí, del germana, jo si et crec, tira endavant", ha escrit al seu compte oficial.