El Congrés ha rebutjat derogar el decret llei que facilita la sortida d'empreses de Catalunya mitjançant els vots en contra de PP, PSOE-PSC i Ciutadans i que el govern espanyol va aprovar després de l'1 d'octubre, sota l'argument que li ho havien demanat determinades corporacions davant la por d'un escenari d'inseguretat jurídica pel procés sobiranista. La proposta partia del PDeCAT i només ha tingut els vots favorables d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, ERC i PNB, de manera que ha estat tombada.

La iniciativa la va defensar dimarts Ferran Bel, que va considerar que el decret comportava "expropiar la capacitat dels accionistes" per decidir quelcom que, al seu parer, correspon a la Junta d'Accionistes, "els veritables propietaris de l'empresa i no pas el Consell d'Administració". Bel va ser especialment crític quan va dir que el motiu de fons era el referèndum, del qual no havien aparegut les urnes. "El govern espanyol havia de reaccionar davant aquell fracàs", va denunciar.

També contundent es va mostrar el diputat d'ERC Gabriel Rufián. "És cert que Felip VI va trucar a certes empreses personalment per recomanar que sortissin de Catalunya? Ho diu la Seat mateix", va preguntar.

Per part de la formació morada, Josep Vendrell va criticar que el decret cercava "mostrar el camí de sortida i provocar por econòmica". "No va ser l'amenaça de cap corralito; va ser el clima que va generar el govern espanyol mateix", va lamentar com a argument per a la sortida de societats. Vendrell, però, va criticar també que la Generalitat apliqués el "pensament màgic" post 1-O. 

Per la banda del PP, Jordi Roca va dir que la iniciativa era "mentida" i que les empreses havien marxat perquè els independentistes volien "eliminar tot allò espanyol de Catalunya". "La hispanofòbia es una forma de xenofòbia. Com voleu que no fugin, les empreses?" va reblar.

Des del PSOE-PSC, José Zaragoza va carregar contra ERC i el PDeCAT. "El que fan és, una vegada més, perjudicial per a l'economia catalana. No n'encerten ni una", va indicar, com a conseqüència de la "inestabilitat política, social i econòmica permanent" per la falta de Govern.

El portaveu econòmic de Cs, Toni Roldán, va enumerar les grans empreses que haurien marxat "per culpa" de "les seves polítiques incompetents". A més, va exposar que la derogació acabaria provocant inseguretat jurídica i "un corralito". "No han après absolutament res del desastre que han causat", va concloure.