Continuen les crítiques i retrets a l'aprovació de la llei del Referèndum i posterior signatura del decret de convocatòria per a l'1-O. Les editorials de les ràdios espanyoles han obert aquest matí carregant fort i dur contra el Parlament i titllant els fets d'ahir d'"atracament independentista".

Carlos Alsina, a Más de Uno d'Onda Cero, deixa clar que "això no és un xoc de trens, és un assalt" i es pregunta si TV3 continuarà emetent "aquests espots, perdó, anuncis," mentre critica que el Govern s'hagi atrevit a preguntar a les ràdios privades si podien emetre "la campanya sobre un acte il·legal".

Alsina es lamenta que "està tota la premsa 'indepe' provant de posar al cap a la premsa internacional que estan [el govern espanyol] violentant els seus drets, que són nostres drets" i s'ha qüestionat que "qui s'ha cregut que són els assaltants".

La seva opinió és que "si hi ha una cosa delictiva en aquesta carnavalada és que la mascarada va servir perquè caiguessin les màscares, tot el que va ser ahir un simulacre parlamentari i una farsa" en un "ple vergonyós" i, per resumir la seva visió dels fets, extreu cinc conclusions del que va passar ahir:

  1. Votar no significa votar democràticament, sinó l'absència total de respecte als procediments democràtics
  2. Que s'aprovi una cosa anomenada 'llei' no significa que ho sigui, ni és una llei ni allò de l'1-O serà un referèndum, no existeix el dret d'autoderminació de cap territori del nostre país
  3. El del dret a decidir era una tapadora per involucrar en la ruptura els que no eren separatistes, és el dret a subvertir
  4. Ni Junqueras era l'home assenyat, ni a Convergència hi havia un sector moderat, ni la burgesia acabaria movent-se per impedir que es consumés la ruptura, s'han apuntat al silenci dels bens, això era el seny?
  5. Ha quedat en evidència que els portaveus independentistes no estan legitimats per parlar en nom de Catalunya

Pobra Catalunya...

Carlos Herrera, en Herrera en Cope, vol deixar clar els seus oients que el succeït ahir és "un cop d'Estat" perquè "la veritat és que quadra" tenint en compte que "allò d'ahir va ser una sessió plena de malifetes, perquè van aprovar lleis de manera malintencionada saltant-se el reglament".

Tant Herrera com Alsina s'han preguntat on és el líder de Podemos, Pablo Iglesias, que "cada dia insisteixen a enfonsar més la seva pobra imatge perquè s'identifiquen amb règims dictatorials" i justifiquen aquestes afirmacions sota la convicció que ahir la formació morada "es va situar al costat del colpisme".

Per tot això, insta al govern espanyol a "estar avalat per totes les forces polítiques decents", mentre que proposa la Fiscalia a "començar a atiar les querelles que mereixen els que han permès tirar endavant aquest absolut desafur, perquè ahir el Parlament català semblava un circ." I tot això, referint-se a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a "Carmen" o "el meu Maricarmen", de qui assegura que "semblava Diosdado Cabello".

"El numeret", sempre segons Herrera, "ple de trampes tavernàries ha aconseguit partir Catalunya en dos" i, per això, assegura que "estarem pendents com es gestiona el carrer, com es gestiona la vergonya".

Triturar Espanya

"Ahir a la nit es va consumar la primera part de l'esbocinament de la trituració d'Espanya en aquesta màquina trituradora que el separatisme i el comunisme han engegat des de fa temps". Així ha començat la seva editorial de les 6 del matí Federico Jiménez Losantos, que va un pas més enllà en La Mañana de Es Radio i, en comptes de carregar contra JxSí i la CUP, el Govern i/o el Parlament i la seva presidenta, de qui diu que "és ningú", ha criticat de valent a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per "no fer res" i l'ha avisat que "si no se'n vol anar a la guerra, dati per perdut".

Losantos no es talla ni un pèl a l'hora de definir Santamaría com una "semianalfabeta funcional, com el seu cap, que va fer unes oposicions i a partir d'allà a gaudir de la bartola, boleta de sofre" i de retreure-li que "té una gran idea de si mateixa", encara que ha criticat que "és de Valladolid i no sap parlar espanyol, la qual cosa és un delicte greu i encara que representi la covardia del seu cap, no desdenya trepitjar l'idioma espanyol tant com la legalitat".

Qüestionant-se que "què ha fet ella per impedir-ho?", Losantos també carrega contra Podemos, a qui titlla de "comunistes" per permetre que es firmés el decret de convocatòria del referèndum i s'ha lamentat que "la tercera força política en el parlament espanyol va donar suport amb la seva abstenció a la destrucció de la legalitat".

Al seu parer, el partit de Iglesias està "orquestrat i finançat per la vicepresidenta del govern espanyol, aparició grotesca de la vicepresidenta del govern, dirigeix un conglomerat mediàtic i un conglomerat d'espionatge" i, precisament per això, considera que "la primera qüestió que cal assenyalar no és que els separatistes siguin separatistes, sinó que hi ha un partit espanyol que està a Espanya, profundament antiespanyol, antiliberal i antidemocràtic, un partit pagat per la narco-dictadura de Veneçuela, per l'Iran, amb un cabecilla que no és més que el fruit podrit de la covarda incompetència d'aquest govern infest".

Losantos no només ha lloat la reacció de Cs i del PP, sinó també la del PSC, de qui ha dit que "va ser ben dins del que és el PSC" perquè "es van negar a ser dins la cambra mentre perpetraven el cop d'Estat".