El referèndum de l'1 d'octubre està ja convocat. Tots els membres del Govern han signat de manera col·legiada el decret de convocatòria, reunits a la sala 4 del Parlament, mentre el ple continuava funcionant a una hora molt poc habitual, dos quarts de dotze de la nit. La previsió és que, després que les maniobres de l'oposició han dilatat l'aprovació de la llei del Referèndum, dins l'hemicicle continuïn les votacions per procedir a votar la Sindicatura Electoral.

Un cop tots els consellers han estampat la signatura en el decret, i després de participar en la votació per tirar endavant el canvi a l'ordre del dia que permeti votar aquesta matinada els membres de la Sindicatura, tot el Govern ha comparegut a l'auditori del Parlament. 

El president, Carles Puigdemont, ha assegurat que el Govern i el Parlament assumiran les seves responsabilitats en la defensa del dret a votar, ha garantit tot l'esforç, "tota la voluntat i el compromís". "És el que han de fer els governants quan a la història del seu país arriben moments com aquest, de cruïlla, de compromís, moments en què tots, Govern i Parlament, assumim les nostres responsabilitats", ha afegit.

Ha advertit, però, que és també el moment de la ciutadania. "Decidir a través de les urnes, acceptar el seu veredicte, això és democràcia. Negar aquest dret, tractar els catalans com a súbdits d'un Estat que fabrica amenaces al mateix ritme que fabrica incompliments això no és democràcia, és una altra cosa", ha advertit.

El president ha garantit que seran els ciutadans els qui decidiran si volen constituir-se en Estat i que la decisió no correspondrà a cap consell de ministres ni a cap Tribunal Constitucional. "Ningú no té l'autoritat ni el poder d'incautar-nos el dret a decidir. És dels catalans. No ens deixarem expropiar aquest dret", ha proclamat.

És un moment, segons el president, en què no caben pors, en què toca prendre riscos i enfortir la pròpia determinació. "En moments de canvi, quedar-se còmodament, sense fer res, és una actitud de resignació que impedeix progressar", ha advertit.

Ruben Moreno decret

La signatura del decret ha hagut d'esperar que la llei del Referèndum aparegués publicada al Diari Oficial de la Generalitat. Una hora abans, el president havia signat i promulgat el text.

El Govern ha aprovat també el decret de normes complementàries per a la realització del referèndum. Entre d'altres punts, garanteix la protecció de les persones que intervenen en l'organització del referèndum, assenyala com es farà la votació a l'exterior, i especifica qüestions com el cens que s'utilitzarà. Així mateix, autoritza al Govern en una disposició final a dur a terme l'aprovació de les despeses necessàries per celebrar el referèndum.