Finalment, la llei del només sí és sí, del ministeri d'Igualtat, inclourà també la prohibició dels anuncis de prostitució. Així ho ha decidit el Congrés dels Diputats i s'ha inclòs a última hora en el text de la llei per declarar aquesta mena de publicitat il·lícita. En el dictamen de la llei, al qual ha tingut accés El Periódico de España, s'específica que "es considerarà il·lícita la publicitat que empri estereotips de gènere que fomentin o normalitzin les violències sexuals contra dones, nenes, nens i adolescents, així com les que suposin promoure la prostitució". La posició del govern espanyol ha estat un altre punt de conflicte entre els socis de la coalició del govern espanyol, ja que fa unes setmanes el PSOE va respondre a la llei del només sí és sí amb una altra norma abolicionista de la prostitució, reptant a Unidas Podemos a donar-li suport. 

Les tensions van escalar progressivament, fins que el PSOE va decidir retirar les seves esmenes inicials, cedint davant la ministra Montero, per poder aprovar la llei integral de llibertat sexual. Entre aquestes, hi havia la que pretenia incloure mesures per tractar la prostitució i el proxenetisme a l'Estat. Carmen Calvo, que lidera el sector feminista radical i sovint trans-excloent del PSOE, xocava amb la proposta d'Irene Montero, una visió reformista sobre el treball sexual. En aquest sentit, els socis de govern van arribar a un consens per tractar la prostitució en una llei a part, evitant així que la llei de llibertat sexual es quedi a la Comissió d'Igualtat, que ja l'ha aprovada. 

Cos com a objectiu 

Així, en un primer moment, el projecte de la llei orgànica no va tenir el suport necessari al congrés per castigar el proxenetisme i la terceria locativa, és a dir, el càstig penal als propietaris dels locals que es lucren amb la prostitució. Ara, però, els grups han consensuat prohibir els anuncis sobre prostitució. Concretament, la norma modificarà la llei general de publicitat per prohibir-ne qualsevol que la promogui. A més, també seran il·lícits els anuncis que presentin les dones de manera vexatòria, utilitzant el seu cos o com a objectiu desvinculat del producte que es pretén promocionar, o la seva imatge associada a comportaments estereotipat que contribueixin en les pràctiques de violència masclista, informa El Periódico. 

Què inclou la llei? 

El passat dimecres 18, la Comissió d'Igualtat va aprovar aquesta llei després de mesos de polèmiques, després que el PSOE retirés les esmenes. Aquest manté els eixos del projecte presentat per Montero: eliminar la distinció entre abús i agressió sexual en el Codi Penal, fer del consentiment exprés la clau per jutjar els delictes sexuals i garantir una atenció integral a les víctimes. Entre les esmenes introduïdes destaca la de reconèixer el dret a la residència i al treball a les víctimes de violència sexual en situació irregular, en el marc de les autoritzacions excepcionals recollides en la llei d'estrangeria.