La lentitud amb la qual l'esperada Llei de Memòria Històrica avança en el sistema legislatiu espanyol permet que entitats feixistes celebrin esdeveniments d'apologia franquista, com el que hi ha convocat per aquest diumenge 28 de març a Madrid.

L'agrupació feixista Movimiento Católico Español celebrarà un tour per Madrid on es reviurà la caiguda de la capital espanyola a les mans dels franquistes durant la Guerra Civil. La delegació del govern espanyol a Madrid permetrà "l'acte d'afirmació nacional en l'Arc de la Victòria", tal com l'anuncia el moviment a les xarxes socials en una pancarta amb l'escut de l'àguila utilitzat pel règim franquista i l'emblema falangista del jou i les fletxes.

El tour de diumenge també inclourà una missa al Valle de los Caídos i una visita al panteó de Franco al cementiri de Mingorrubio El Pardo on va ser traslladat després de l'exhumació. Fonts de la delegació del govern a Madrid asseguren que se'ls ha comunicat la manifestació i que els organitzadors han manifestat que hi aniran unes 50 persones "complint totes les mesures sanitàries" i que serà "en contra de l'aplicació de l'actual llei de memòria històrica", tal com informa ACN.

 

convocatòria feixista

Convocatòria de l'esdeveniment feixista / Twitter

 

Què proposa la Llei de Memòria Històrica?


Segons la llei vigent, aquests tipus d'actes segueixen sent legals en l'estat espanyol. L'avantprojecte de Llei de Memòria Històric, impulsada pel PSOE, i que preveu acabar amb la impunitat d'aquests actes exaltació del franquisme, es va aprovar el passat setembre de 2020 i encara no ha estat tramitat al parlament. Des de la primera vicepresidència, expliquen que el retard és degut a "l'enllestiment d'algun informe", que permetrà presentar-ho de nou al Consell de Ministres.

Si la llei és finalment aprovada, es prohibirà en tot l'estat espanyol qualsevol acte d'exaltació franquista, cosa impensable en altres ex-dictadures feixistes com ara Alemanya. La nova llei considerarà "actes contraris a la memòria democràtica" aquells esdeveniments que comportin "descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, i suposin exaltació personal o col·lectiva, de l'aixecament militar, de la guerra o de la dictadura". Les convocatòries d'aquests actes es consideraran infraccions molt greus que suposaran multes d'entre 10.001 a 150.000 euros.

A més, l'avantprojecte de llei també preveu l'extinció d'organitzacions com la Fundació Francisco Franco, que fins a la data segueix sent legal. La impunitat de les entitats d'aquesta naturalesa han tornat a guanyar protagonisme d'ençà que Juventud Patriota va organitzar un homenatge el passat febrer a la División Azul en què una jove nazi va pronunciar un discurs antisemita. A l'acte també hi van participar organitzacions com la Falange o España 2000.

Actualment, la fiscalia està investigant les seves declaracions com a un possible delicte d'odi, però el ministeri públic encara no ha decidit si demanarà obrir una causa judicial contra ella.

 

Foto principal: grup de feixistes en una concentració franquista del 2019 / ACN