La Fiscalia de Madrid creu que podria existir un delicte d'odi en els insults i "proclames antisemites" que es van cridar dissabte passat en un homenatge a la División Azul a la regió i per això ha obert una investigació sobre això.

Segons informa la Fiscalia en un comunicat, el ministeri públic ha incoat unes diligències d'ofici per investigar l'ocorregut en aquest acte, on una jove va parlar del jueu com "l'enemic" i el "culpable", una cosa que en els últims dies està causant nombroses crítiques a les xarxes socials.

Marxa neonazi Ciutat Lineal Divisió Blava Madrid /EFE

Els participants de la marxa amb una pancarta amb el lema "Honor i glòria als caiguts" / EFE

"El Ministeri Públic entén que els fets poguessin ser constitutius d'un delicte relatiu a l'exercici dels Drets Fonamentals i les Llibertats Públiques", assenyala la Fiscalia.

Per això, la secció de ciberodi de la Fiscalia Provincial de Madrid practicarà les proves "conduents a determinar, aclarir i concretar els presumptes fets delictius" que es recullen en les informacions ofertes pels mitjans de comunicació, a més de designar una fiscal per instruir la causa.

De moment, ha requerit la Delegació del govern espanyol de la Comunitat de Madrid tota la informació que disposi sobre la convocatòria de l'acte i, en el seu cas, sobre l'autorització de l'esmentada marxa/concentració/manifestació".

Els símbols feixistes

També ha demanat a la Brigada Provincial d'Informació que l'informi dels lemes, pancartes, ressenyes de consignes, banderes exhibides, incidències, assistència de grups violents o altercats ocorreguts durant l'acte, així com "qualsevol altra actuació que pogués ser constitutiva de delicte".

El Govern de la Comunitat de Madrid va instar la Fiscalia que investigui aquests fets per aclarir si hi va haver un atac contra la comunitat jueva i, en conseqüència, un delicte d'odi; i també la mateixa Federació de Comunitats Jueves d'Espanya va demanar a la Fiscalia contra els delictes d'odi que investigui les "greus acusacions" i insults que allà es van cridar.

L'acte va tenir lloc dissabte passat quan diverses desenes de persones van marxar des del metro d'Ascao fins al cementiri de La Almudena a la División Azul amb motiu del 78 aniversari de Krasny Bor, batalla de la II Guerra Mundial que es va produir durant el setge de Leningrad i en què van participar voluntaris espanyols a les ordres de Hitler.

Odi contra els jueus

Encara que la marxa i la posterior concentració van transcórrer sense incidents, a l'acte hi van intervenir diversos portaveus, entre ells una jove que des del faristol va dir: "És la nostra suprema obligació lluitar per una Espanya i per una Europa ara feble i liquidada per l'enemic, que sempre és el mateix amb diferents màscares: el jueu, perquè no hi ha res més precís que aquesta afirmació".

Vestida amb una camisa blava, va prosseguir: "El jueu és el culpable" i la División Azul "va lluitar per això" per deslliurar Europa del "comunisme, que és una invenció jueva destinada a enfrontar els obrers".

Associacions i col·lectius veïnals del districte havien exigit que no es permetés la desfilada que "des de 2007 organitzen grups neonazis de Madrid en homenatge a la División Azul i als caiguts per Europa", però la Delegació del govern espanyol la va autoritzar perquè, segons els organitzadors, no havien de superar els 200 assistents.

Foto principal: Marxa en homenatge a la División Azul / EFE