La proposició de llei d’eutanàsia ha superat aquest dimarts a la tarda el seu primer pas parlamentari al Congrés dels Diputats. La iniciativa legislativa del PSOE ha estat presa en consideració pel ple de la cambra baixa espanyola per una majoria molt àmplia. Tots els grups hi han votat a favor, excepte el PP i Vox, que hi han votat en contra. Malgrat tot, la norma caurà en sac buit si finalment s’acaben dissolent les Corts espanyoles el 23 de setembre.

La norma, que ha rebut el suport del PSOE, Ciutadans, Unidas Podemos, ERC, el PNB, JxCat, EH Bildu i Compromís, reconeix el dret a una mort digna en cas de malaltia greu, incurable o crònica i invalidant. La llei d'eutanàsia contempla una prestació de l’ajuda a morir dins de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut per garantir el seu caràcter universal i gratuït, així com mecanismes per garantir que la decisió és presa sense pressions de cap tipus.

En nom del PSOE, el diputat Patxi López ha subratllat que aquesta norma "arriba tard" per a molta gent, amb la qual s'ha disculpat, i ha defensat amb fermesa la iniciativa. La diputada d'ERC Laia Cañigueral, malgrat el seu suport, ha posat en dubte la "voluntat real" de posar-la en marxa. Per part de JxCat, Sergi Miguel ha defensat la llei perquè "donar drets és donar opcions als ciutadans".

La convulsa situació política, però, pot deixar la llei sense recorregut. Si finalment no és possible una investidura abans del deadline del 23 de setembre, la iniciativa parlamentària decaurà i no veurà la llum. Justament la diputada d'Unidas Podemos Noelia Vera ha lamentat que els socialistes vinculin l'aprovació de la llei a la continuïtat de l'actual legislatura.